Muzgo

Habsburgok, titkok és lakosztályok

P6080072.JPGMa délután nyitotta meg kapuit a Gödöllői Királyi Kastély új időszakos kiállítása a nagyközönség előtt. Egy kisebb tömeg gyűlt össze, hogy elsőként tekinthesse meg a Titkok, bálok, utazások című tárlatot, melyet olyan jeles személyiségek tiszteltek meg jelenlétükkel, mint az osztrák nagykövet és maga Habsburg György.

 

Elsőként Gönczi Tibor ügyvezető igazgató köszöntötte az érdeklődőket a lovardában. A Rudolf-szárny földszinti részén elhelyezkedő hosszú épületrész nem kisebb eseményeknek adott otthont a történelme folyamán, mint Erzsébet királyné házi lovas-mutatványainak, valamint a 2011-es EU-s elnökség tárgyalásainak.

Az intézmény igazgatója kihangsúlyozta, hogy a kiállítás szervesen kapcsolódik a Híres Hölgyek Gödöllőn tematikus évhez, mind témájában, mind arculatában. A közönség előtt eddig még be nem mutatott műtárgyak kerültek vitrinekbe és függeszkednek a kiállítótérben. 176 tárgy kapcsolódik a magyar udvarhölgyek eddig kevéssé ismert történetéhez. A központi téma természetesen Erzsébet királyné, illetve az udvarhölgyeinek kötődése a császárnéhoz. A titkos, zárt világba most mi is bebocsátást nyerhetünk.

 P6080013.JPG  P6080018.JPG  P6080021.JPG

Tóth Tibor alpolgármester köszöntője után Dr. Michael Zimmerman, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta, hogy a két nemzet közös múltját és közös jövőjét jelképezi Gödöllő.

 

P6080038.JPGDr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrás Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezetője a gödöllői műemlék együttes fontosságát a nemzeti múltban betöltött szerepében látja. A kastélynak feladata megismertetni bennünket azokkal az emberekkel, akik a falai között éltek, sétáltak a parkban. Az életmódjukat, mindennapjaikat kell ábrázolni, ahogyan ez az új időszaki kiállítás is teszi. A hely szellemét kell megérteni és bemutatni a mának.

 

Gönczi Tibor igazgató a kiállítás megtekintése előtt még felhívta figyelmünket a tárlathoz kapcsolódó nyereményjátékra. A közönség soraiból felkérte Tolnayné Kiss Máriát (Ferenczy Ida, Erzsébet királyné legkedvesebb udvarhölgyének leszármazottját), hogy válasszon a három borítékba zárt versek közül egyet. A királyné három verset írt összesen Heine ihletése nyomán. A meg nem értettségének minden fájdalmát rejtik ezek a sorok. A kiállítótérben található utazó láda mélyébe zárták a költeményt tartalmazó borítékot a kiállítás időtartamára. Érdemes ötletelni, melyik verset rejti a boríték, hiszen három értékes és különleges ajándékot sorsolnak ki. A november 18-án megrendezendő Erzsébet-bál két belépőjegye, kétszemélyes utazás a Gyertyafény Expressen, valamint a királyi családhoz köthető tárgyi ajándékok találnak gazdára szeptemberben.

 P6080054.JPG

Az öttermes kiállítótérbe alig fértek be a látogatók. A két kurátor (Kaján Mariann és Kovács Éva Marianna) szívélyesen válaszolt minden kíváncsiskodó kérdésre. Elmondták, hogy egyik legkedvesebb tárgyuk az a Winterhalter festmény-másolat, melyet a bécsi Belvedere adott kölcsön az intézménynek. A monumentális olajfestmény az egyik legismertebb ábrázolás Erzsébet királynéról.

 P6080076.JPG

P6080082.JPG

A megnyitó különleges élmény volt Habsburg György jelenlétével. Ükapjának testvére volt Ferenc József császár. Egy  Habsburg a volt Habsburg rezidencián. Pont ma, mikor Ferenc Józsefet 145 éve koronázták meg Budán. Erre mondják azt, hogy velünk él a történelem…

 

Villangó-Török Ivett

 

P6080065.JPG 

P6080073.JPG

 

P6080079.JPG

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása