Muzgo

Felépült a Múzeumi Negyed!

A múzeumoknak senki sem szólt, hogy elindult a Sziget? Hatalmas tömeg hömpölyög a fesztivál területén már a nulladik, minuszegyedik, időszámítás előtti napokon is! Egyszóval kicsit értetlenül állok azelött, hogy miért nem lehet egy kicsit hamarabb nyitni, mielőtt az egymást érő koncertek felszívnák az embereket? Tudom, hogy a jubileumi fesztivál hivatalos első napja a szerda, így a Óbudai-szigetre kitelepült mini Múzeumi Negyed is csak holnap fogadja látogatóit.

A Muzgo csapata is nagy lelkesedéssel vágott neki az idei fesztiválnak. Nem tájékozódtunk előre, így mikor ma, kedd dél körül bejutottunk a Hajógyári-szigetre szomorúan vettük tudomásul, hogy a Múzeumi Negyed sátrai ugyan már állnak, de kongnak az ürességtől. Dél körül a Mai Manó Ház környékén láttunk nyüzsgést, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum fehér furgonja is éppen akkor hajtott a helyszínre. A biztonságiak persze nem nézték jó szemmel bámészkodásunk a “munkaterületen”, de nem is volt mit fotózni.

A kultúra fontos alapköve a rendezvénysorozat profiljának, így a múzeumok is rendszeresen jelen vannak. Idén 19 intézményt találhatunk a fák lugasai között, a sátrakban. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez tipikus esetével találkozunk. A fesztivál tele van fiatalokkal, azzal a célcsoporttal, akiket a z autonóm kultúrát képviselő intézmények hagyományosan nehezebben érnek el. Arról, hogy milyen fontosak az outreach szempontjából a pop-up múzeumok, olvassuk el a PIM igazgatójának, Csorba Csillának a cikkét.

A legnagyobb múzeumok, mint például a Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum vagy a PIM mellett a kisebbek is jelen lesznek, ilyen a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Aquincumi Múzeum, Kresz Géza Mentőmúzeum, Mai Manó Ház.

Milyen programokkal várnak minket? Az olimpia két múzeumot is megihletett. Az Aquincumi Múzeum az ókori játékokat idézi fel zsákbanfutással, kötélhúzó versenyekkel, galdiátorjátékkal, míg a Magyar Nemzeti Múzeum a sporttörténet fontos pillanatait megörökítő fotókiállítással és kvízzel várja a közönséget. Az Örkény emlékévre való tekintettel a PIM egy kiállítással tiszteleg az író előtt és saját egypercesek megírására invitálja a látogatókat. Ha már irodalmi múzeum, akkor egy egész könyvtár és kényelmes babzsákokkal ellátott olvasósarkot is kialakítottak. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös sátorban kap helyet, ahol a gyűjtemény képei kerülnek a reflektorfénybe. Híres műkincsekről készíthetünk karikatúrát, egy fakockákból álló óriás kirakóson rakhatjuk ki a festményeket.

A Kiscelli Múzeum itt is divattal vár minket. A tavalyi, tavalyelötti Szigeten készült divatfotókból láthatunk egy tárlatot. Felpróbálhatjuk a múlt század ruháit, az újrahasznosítás jegyében pedig különböző kiegészítőket készíthetünk magunknak. Az Iparművészeti Múzeum is a divat felé kacsingat. A múzeumban látható Art Deco tárlaton kiállított tárgyakat szitanyomással örökíthetjük meg a ruhánkon, ha magunkkal hozzuk a megfelelő alapanyagot.

113 lépésre van a legközelebbi kocsma

A Múzeumi Negyed a Bob Marley sétányon helyezkedik el, közvetlenül a HelloWood fa installációi mögött. Tőszomszédságában találunk egy színházat, kreatív workshopokat, egy kortárs képzőművészeti találkozót, tehát a múzeumok itt is mélyen beágyazódnak a kultúrába. Mindenkit megnyugtatunk, hogy senki se fog vészes távolságba kerülni a komfortzónájától, mert nem hivatalos statisztika mérésünk szerint 113 lépésre belefutunk az első kocsmába. Jó. Igen, csak azért sikerült erre a bűvös számra rátalálni, mert ha már a Múzeumi Negyed “zárva volt”, akkor egy sör társaságában végigjártuk a Szigetet. Egyszóval csak annyit, kell tennünk, ha átértünk a hídon, hogy balra fordulunk, követjük az utat a Nagyszínpad felé, majd bal kéz fele találjuk a Múzeumi Negyed.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása