Muzgo

Képtelen olimpia!

Induljunk a múzeumok olimpiáján! Több mint egy hete zajlik a Twitteren a #MuseumOlympics, amiben az intézmények gyűjteményei mérettetnek meg. Míg az aréna homokjában az atléták kiválóságai vívnak egymással, addig a kíbertérben kurátorok tárják a világ elé gyűjteményük ötkarikás játékokhoz kapcsolódó tárgyait. Persze a vetélkedő nem korlátozódik csak a professzionális “játékosokra”, bárki nevezheti a versenyen kedvenc, sport tematikájú múzeumban található műtárgyát.

Az ötlet az egyik amerikai kortárs művészeti múzeumtól, a San Fransisco Museum of Modern Art-tól (SFMOMA) származik. Az intézmény kurátorai július 30-án, hétfőn kezdték el használni a beszélgetést a medrében tartó hashtaget: #MuseumOlympics. A Twitteren küldött rövid üzenetükben az 1994-es Robert Rauschenberg nyomtatványára hívták fel a figyelmet. A mű címe Sports, from the portfolio Tribute 21 és egy távolkeleti származású tornászt és egy motort ábrázol.

Az ötlet hamar népszerű lett a múzeumok körében, így egymás után jelentkeztek az angliai és amerikai intézmények a furcsa olimpiai megmérettetésre, de az internetnek köszönhetően a világ bármely pontjáról bárki bekapcsolódhat a játékba. A SFMOMA mellett a Rubin Museum of Art, az Exploratorium, Asian Art Museum, a Smithonian National Museum of American History, Hammer Museum, Mets, Warhol Museum, Walt Disney Museum vagy a francia Muséum de Toulouse is részt vesznek, csak hogy párat említsek. Ami fontos, hogy egy érdekes tárggyal, akár ti is indulhattok!

A megmérettetés lényege, hogy olyan műtárgyakat versenyeztetnek, amik valamilyen módon kapcsolatba hozhatók az ötkarikás játékokkal. Az asszociáció lehet a legnyilvánvalóbb, ha az alkotás a sporthoz köthető. Például a Mets egy futót ábrázoló 18. századi bronzszobrot nevezett. Az Asian Art Museum az íjászok álomcsapathoz egy selyemvászonra festet birodalmi őrt, a gerelyhajításhoz egy 19. századi herceg festményét kvalifikálta. A bostoni Museum of Fine Arts arra hívta fel a figyelmet egy, a Kr.e. 1 században készült, győzelmet szimbolizáló római szoborral, hogy anno az olimpikonok megköszönték az isteneknek az elért eredményt.

Asszociálhatunk az olimpiát övező fontosabb vitás kérdésekre is, mint az úszók ruhái. Mindannyian tudjuk, hogy a legtöbb versenyszámban fontos a gyorsaság, így az Exploratorium javaslatára a bolygók mozgását bemutató szerkezet lesz az olimpia hivatalos időmérő eszköze. Vagy milyen alternatív megoldások léteznek az olimpia csapat egyenruhájára

Természetesen a meghökkentő, elborult megoldások teszik az egészet szórakoztatóvá. The Morgan Library szerint ez lehet Lancelot utolsó esélye, hogy katapult röptetésben megszerezze Angliának az aranyat. A Royal Ontario Múzeum egy mémmel hidalta át az asszociációs problémát és tette az őshüllők királyát relevánssá az olimpia számára: szomorúan veszi tudomásul, hogy a kiállíttott T-Rex ugyan szeretne indulni az íjász versenyen, de nem tud, mert rövid a karja. Ha már mém, akkor a macskák sem maradhatnak ki a megmérettetésből: a Harvard Art Museum olimpiai csapatát erősíti a két boxoló macska.

A múzeumok olimpiájáról a Wall Street Journal blogja és az ArtInfo is írt. Utóbbi már eredményt is hirdetett, bár ez nekem korainak tűnik, hiszen a játékok mág auguszts 12-éig tartnak. Ha már az eredményeknél tartunk: a vereség különféle reakciót vált ki: van aki morcos lesz tőle.  Pedig van, aki nem is indulhatott: Shommer Shabbos!

Egy jó példa arra, hogy a social média - jelen esetben a Twitter - mennyire megvátoztatta a kommunikációt az elmúlt pár évben. A bejingi olimpián ezek az oldalak még mindig gyerekcipőban jártak és nem számítottak a márkakommunikáció fontos csatornájának. A cikkből kitűnik, hogy a #MuseumOlympics-t lehet komolyan is venni és az ötkarikás játékokhoz kapcsolódó műtárgyakat dinamikusan bekapcsolni egy globális eszemcserébe. Az ötlet van annyira merész, hogy elmés megjegyzésekkel szinte bármint/bárkit lehet indítani a virtuális olimpián, így a móka és a kacagás garantált.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása