Muzgo

Stories of the World

A londoni olimpia legnagyszabásúbb múzeumi projektje a Stories of the World című programsorozat. Szerte Angliában, különféle gyűjtőkörű múzeumokban és galériákban dolgoznak fiatal önkéntesek, akiknek a feladata az intézmény munkájába való bekapcsolódás volt. Egy kiállítás koncepciójának megalkotásától kezdve, a design megtervezésén, marketing és promóciós feladatokon át a kivitelezésig. A legfontosabb elvárás a fiatalos lendület és szemlélet megteremtése volt, hogy a poros gyűjteményeket egy egészen új, kreatív formában tárják a nagyközönség elé. Az egyik önkéntes, Camilla Morgan (21) szerint a fiatalok az akadémiai nézőponttal szemben egy friss, impulzív szempontból vizsgálják a tárgyakat.

mit nyújthatnak a fiatalok egy múzeumnak?

“A világ minden pontjáról találunk műtárgyakat a múzeumaink gyűjteményében, amik a felfedezések és a kereskedelem révén jutottak Angliába és kínosan mind a birodalmi múlthoz köthetők. A tárgyak történetét gyakran ugyanabból az ismerős prespekítvából mesélik el. A Stories of the World mindezzel szakít. Lehetőséget kínál, hogy nemzeti szinten valami olyan merészet és kreatívat alkossunk, mint még soha. Rendkívül izgalmas, ahogy a kurátorok és történészek háttérbe húzódnak és a múzeumi gyűjtemények újra a közösség kezébe kerülnek, ahonnan eredetileg származnak. Érdekfeszítő látni, ahogy a fiatalok kapcsolatba kerülnek a műtárgyakkal és segítenek a kiállításokat úgy megalkotni, hogy relevánsak legyenek a mai Britanniában.” - nyilatkozta Andrew Motion, a Museum, Libraries and Archives Council (MLA) elnöke a projekt célját illetően.

A kulturális olimpia részeként megvalósuló projektet az MLA és a London Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games (LOCOG) jelentette be 2009 áprilisában. A terveknek megfelelően 6 millió fontot különítettek el a megvalósítására - összesen 40 kiállítás és esemény kivitelezésére. Az együttműködésben majdnem 60 angliai múzeum vett részt, összesen 14 helyszínnel, több mint 1500 16-24 év közötti önkéntest foglalkoztatva. Az első egy évet összefoglaló jelentésben még csak a korai számok szerepelnek de érdemes belenézni, mert a felmérés azt mutatja, hogy a projekt sikeres volt. Pár adatot kiragadva: az önkéntesek 97% érezte úgy, hogy szerzett új képességeket; 81% gondolta azt, hogy hozott olyan személyes döntést, ami befolyásolta a projekt menetét; a látogatók 41% gondolta, hogy a végtermék kiváló volt és 58% azt, hogy nagyon jó. Impozáns adatok.

A múzeumok sokat dolgoztak azon, hogy a fiatalokat megszólítsák. Jack Lochman, a Museum of London elnöke szerint a Stories of the World-ot az különbözteti meg a többi próbálkozástól, hogy arra fókuszáltak, mit nyújthatnak a fiatalok a múzeumnak és nem pedig fordítva. Az egész országra kiterjedő programban kiemelt helyet foglalt el London, az olimpia helyszíne. A kiállítások tematikájukban is rendkívül szerteágazóak: érintik a divatot, hitet, szexet, évszakokat, bevándorlókat, művészetet, történeti múltat.

A legfontosabb aspektus Anglia kulturális sokszínűségének bemutatása. A londoni Geffrey Museum At Home With the World tárlata elmeséli, hogyan lett a brit világ az otthona annyi különböző kultúrának, míg a Precious Cargo és a Pacific Journeys of Discovery: Exploring New Worlds kiállítások arra a történeti folyamatra kíváncsiak, hogy a tárgyak hogyan kerültek a szigetország gyűjteményeibe. A prospektust átbogarászva “találkozhatunk” a résztvevőkkel is, akik nyilatkozataikban is hasonló gondolatokat fejeznek ki.

Salma Ahmad (22) szerint fontos, hogy a múzeumok együtt dolgozzanak különféle közösségekkel. “Imádom, ha két különböző kultúrából származó tárgy egymás mellett szerepel egy kiállításban. Ez egy csodálatos módja, hogy ünnepeljük egyéniségünket.”

Shillat Hussein (20) a Warwick Egyetem hallgatója a Birmingham Galéria gyűjteményében kutatva talált egy olyan szövetet, ami 17 éven keresztül pihent a raktárban. Véleménye szerint sokan alulértékelik a kultúrát, pedig sokat lehet általa tanulni: “[...] rengeteg új dolgot ismersz meg: hogyan gondolkodnak mások, hogyan élik meg a körülöttük levő világot. Ezek rendkívül fontosak.”

Xuancheng Zhu (18) Belfast egyik gyűjteményében talált rá 18. századi kínai oroszlán-kutyákra. Távol-keleti származása miatt választotta a kínai hagyományokat bemutató tárgyakat. “Minden egyes kultúrának és hagyománynak megvan a maga haszna és értéke.” Az angol-kínai kapcsolatokról több kiállítás is szól: a Dress the World: Living in Silk című kiállításban a divatot ért kínai hatásokat mutatja be Nottingham gyűjteményén keresztül, a The Search for Immortality: Tomb Treasures of Han China című tárlatban a Han dinasztia gazdag kincsei jelennek meg.

A Stories of The World-del sikerült az olimpia üzenetével összecsengő programot megvalósítani. A kiállítások sikeresen kommunikálják Anglia kulturális sokszínűségét és hozzájárulnak London, mint kulturális főváros imidzsének épüléséhez. A projekt sikeresen szólította meg a fiatalokat, akik hosszú távon segítették a múzeum munkáját. Az önkéntesek nem csak a gyűjteményt és az intézményt ismerték meg, de saját képességieket is sikeresen fejlesztették. A tanulási folyamat persze két irányú volt, mert a múzeumokban is új gondolkodásmódot és munkafolyamatokat honosított meg.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása