Muzgo

Lehetséges Világörökség

Közép-Európa legnagyobb újkori erődítménye, az UNESCO Világörökségi listájának várományosa, Komárom városának turisztikai csodája, a Monostori erőd. Meglátogatása mindenkinek ajánlott, felnőttnek és gyereknek is garantált szórakozás a hétvégékre.

következő világörökség_1.jpg

Komáromot az “erődök városának” nevezik, nem véletlenül. Már a Római Birodalom idején a Pannónia provinciához tartozó Brigetio városában stratégiai fontosságú erődítmény állt a történelmi Komárom helyén. A Duna bal partján, a mai Szlovákia terültén, a Duna és a Vág közötti keskeny félszigetet a honfoglaló magyarok is védelmi célokra használták. Ezen a területen épült fel a középkori komáromi vár, a későbbi Öregvár, a török elleni harcok fontos helyszíne. 1664 után ennek elővédjét alkotta az akkor létesített Újvár, a császári csapatok jelentős támaszpontja Bécs védelmében. 1848-49 kiemelkedő csatái közé tartozik az Óvár és az Újvár védelme, Klapka tábornok három hősies csatája. Ezt követően a Duna két partján a Habsburg Birodalom legerősebb katonai erődrendszere épült ki, a bal parti várakkal szemben felhúzták a mai magyar oldalon lévő Csillag-, Igmándi- és Monostori erődöt. 

komaromics.jpg

A Monostori erődöt, egykori nevén Fort Sandberget, 1850-71 között építették a Bécset és a Dunántúlt védő komáromi erődrendszer egyik utolsó tagjaként. Korának legfejlettebb technikájával valósították meg, de mire befejezték már elavult. Ostromnak soha nem volt kitéve, a két világháború között a Magyar Király Honvédség laktanyájaként és kiképzőközpontként funkcionált. 1945-től 1991-ig a szovjet csapatok legnagyobb fegyverraktára volt, katonai szerepe ma már nincsen.

Ahogy kifelé autózunk Komáromból lassan tárul elénk a földtakarással borított óriási, közel 70 hektáron elterülő 100.000 m2 belső udvarral és 32.000 m2 fedett résszel rendelkező épületegyüttes. A 14 épületrészben 640 helyiség szolgálta a katonákat és ma ezek a folyosók, termek, kazamaták és udvarok várják a látogatókat. A turisztikai látványossággá vált erődöt ma egyedül, vagy vezető segítségével lehet végigjárni. Megtekinthetők a régi istállók, lőoktató 527177_582626071757132_1862625359_n.jpgtermek, legénységi szállók, latrinák, a sötét és hátborzongató kazamaták. A túra az épület fantasztikus méretein kívül szabadtéri haditechnikai parkkal és beltéri hadtörténeti kiállítással is rendelkezik. A több órás barangolás után a dunai bástya kilátójából gyönyörű kilátás nyílik a Dunára.

A Monostori erőd tökéletes szórakozást nyújt a családosok és a párok számára is. Iskolai csoportoknak akár számháborúra is megfelelő hely. Ami ajánlott, naptejet és vizet vinni, szabadidős szórakozásnak pedig focilabdát, vagy tollast és az egy órás út Budapestről már megérte, mert egy egész napos szórakozást kapunk.

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása