Muzgo

Felhők között

Mi az a felhő? Ennek a kérdésnek a tudományos magyarázatát bárki megtalálhatja az interneten, valami olyan definícióval, hogy a felhő a légkörben lebegő apró vízcseppek vagy jégkristályok halmaza. A szimbolikus értelme persze már sokkal kiterjedtebb. Valakinek a boldogságot, az álmokat és a vágyakat, másoknak a problémákat jelenti. Hogy mit jelent a művészeknek? Mostanában több kiállítás is ezt boncolgatta. Külföldi példaként említhetjük a Leopold Múzeum Clouds tárlatát, hazainak pedig a Dovin Galéria My little cloud című kiállítását.

Kezdjük először a nemrég bezárt Clouds című tárlattal. A Leopold Múzeum a legnagyobb festők, szobrászok és fényképészek munkáin keresztül mutatta be, milyen változatos dolgokat is kifejezhet egy felhő látványa. Bárányfelhők a tiszta égbolton, a legtipikusabb idill ábrázolási formái; a Nap lemenő fényétől vöröslő égbolt melankolikus hangulatot idéz; a sötét esőfelhők, a villámlás pedig egyenesen félelmet keltőek. A fura formájú felhőkből valaki titkos jeleket olvas ki, másnak pedig mosolyt csal az arcára. A tárlaton Monet, Turner és Sisley képviseltették magukat az impresszionizmus felhő-ábrázolásaival, Edvard Munch és Emil Nodle alkotásai meg már az újító avantgárdot hozták. Persze az legmodernebb művekből sem volt hiány, megtekinthetőek voltak Paul Wolff, Olivier Masmonteil, Dietrich Wegner felhői is.

 

Ha már modern,akkor térjünk is át a mi magyar felhőinkre, a Dovin Galéria My Little Cloud című kiállítására. A kortárs művészet elvonatkoztat az impresszionisták felhő képétől és valami egészen mást hoz, a modern kor vívmányaiból merítve az ihletet. Hiszen a digitális világ ma már lemásolva a valóságot újraképezi azt, gondolhatunk itt a wifi-felhőkre vagy a felhő alapú adattároló rendszerekre. A felgyorsult világban már nem a festményen találjuk meg a felhőinket, hanem a okostelefon érintő képernyőjének egy érintésével fotózhatjuk le a tökéletes látványt. A modern művészet kelléktárával (videó, fotó, objektek, festmények) és művészeivel (Freidmann Albert, Esterházy Marcell, Fridvalszki Márk, Li Hui, Kasza Gábor, Kerekes Gábor, Komoróczi Tamás, Lakatos Áron, Lengyel András, Szűcs Levente, Vécsei Júlia) várja a Dovin Galéria látogatóit augusztus 31-ig.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása