Muzgo

Étel a léleknek

Már írtunk róla, hogy február 17-én "Feeding the Spirit: Museums, Food and Community" címmel lesz egy webinar a Center for the Future of Museums (CFM) szervezésében. Ami a legjobb az egészben, hogy az előadásokat a neten is élőben lehet majd követni, ha valaki itt regisztrál. Innen a webinar elnevezés, ami a web és a konferencia szóból szültett.

Felkészülve az előadásokra a CFM kiadott egy szép dokumentumot, amiből mindent megtudhatunk, ami az eseménnyel kapcsolatos. Technikai információk, webinar előtti tehendők, stb. Arra is kitérnek, hogy mit kell tenni, ha a legtöbbet ki szeretnénk hozni az eseményből, így nem árt, ha összegyűjtjük a múzeumi munkatársakat, vagy esetünkben lelkes érdeklődőket és együtt nézik meg az előadásokat. 

Fontosabb, hogy az előadók témáiról is felkerült egy-egy rövidebb összefoglaló. Mondjuk azt mindenképpen meg kell említeni, hogy az előadások valószínüleg az amerikai múzeumokra koncentrálnak.

Népszerűsíteni az étkezés művészetét

Sok közösség Amerikában nem fér hozzá friss, egészséges ételhez; az iskolai programok különböző akadályokba ütköznek, ami nehézkessé teszi az egészséges táplálkozás népszerűsítését. Fokozatosan változtatunk étkezési szokásainkon, ami csak nehezen alakul át szokássá; talán csökken a túlsúlyosak száma, de az egészségügyi szövődmények még évtizedekig okozhatnak szívelégtelenséget, diabéteszt és más súlyhoz köthető problémákat. Egyre fokozódó az érzés, hogy fenntarthatatlan, egészségkárosító és környezetszennyező az a rendszer, ahogy az ételt termeljük, elosztjuk és megesszük. Hogyan tudnak a múzeumok segíteni a közösségnek, hogy megoldják ezeket a problémákat azáltal, hogy népszerűsítik az egészséges táplálkozást? Mik a leghatékonyabb módjai annak, hogy megismerjük az egyén és a közösség étkezésről, a testről, környezetről és társadalomról alkotott értékeit?

Megetetni a látogatót

A múzeumok elköteleződését az egészség, a táplálkozás és a fenntarthatóság népszerűsítése mellett át lehet ültetni az intézményhez tartozó éttermek, kávézók és egyéb vendéglátóipari egységekbe is. Ez a szekció azt próbálja feltárni, hogyan lehet az egészséges táplálkozásról szóló üzeneteket, interpretációkat becsempészni a vendéglátóipari egységekbe, emellett értékeli az érték alapú táplálkozási rendszerek gazdasági sajátosságait is. Mi az ára annak, hogy zöld/organikus/lokális alapon szervezzük meg az ellátást és mik a megtérülés esélyei? Milyen irányelvek, együttműködések és kiszolgáló rendszerek léteznek, amelyek segítenek új alapokra helyezni a múzeumi vendéglátóipari egységeket?

Az étel, mint összekötő kapocs

Az étel kulcs, ami szerepet játszik a kapcsolatok építésében, új közönség megszervezésében és abban, hogy pénzügyi stabilitást teremtsen a múzeumokban. Ahogy a közösségek egyre inkább elkülönülnek a politika, a rassz, a kultúra és a jövedelem alapján, a közös étkezés az egyik legtipikusabb emberi mód arra, hogy összegyűljünk és megismerjük a közösséget. A növénytermesztés élménye újra összeköt minket a természettel és elősegíti, hogy tudatosan válasszuk ki, hogy mit is eszünk meg. A főzés segít abban, hogy megosszuk a hagyományainkat és a kultúránkat. A múzeumoknak figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy az étel erősen befolyásolja, hogy hol és miként töltjük el az időnket. Milyen lehetőségek és kihívások merülnek fel, ha egy múzeum az étel által akar új közönséget megszólítani? Hogyan tudja egy múzeum felmérni, hogy milyen étellel kapcsolatos tevékenység kapcsolható össze a küldetésével és a környezetével?

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása