Muzgo

Hogyan lopjunk Monet-t?

A Thomas Crown - ügy

thomascrown.jpgA hamisító, csaló filmek szép példája. Tematikusan rokonítható a Kapj el, ha tudsz! örök becsű darabbal (2002). Szerethető főhősünk jelen esetben egy amerikai milliárdos üzletember, aki műkedvelői szeretetből és törődésből lopkodja össze a világ különböző pontjain fellelhető századfordulós impresszionista festészet remekműveit. Pierce Brosnan remekül formázza meg a sármos, titokzatos, nőcsábász figuráját, amit már James Bond karakterében is megszerettünk. Itt is erről van szó, a magányos, senkit közel nem engedő világfi életébe tekinthetünk bele. A cselekmény kirobbantója egy rablás a New York-i Metropolitan Múzeum kiállításában szereplő Monet kép. Egy svájci biztosítási cég alkalmazottja (Rene Russo) a helyi rendőrsséggel karöltve ered nyomába. Crown élvezi a hajszát, különösen azért, mert egy hozzá méltó vetélytársat lát a nőben. Természetesen a szerelmi szál elengedhetetlen a film sikere érdekében, így az akció mellett talán romantikus vígjáték kategóriában is megállja a helyét. Örök igazság: első randira kitűnő választás egy  múzeum. De ha igazán szeretnél választottad kedvében járni, lopj neki egy festményt, ha már ott jártok!

A Metropolitan múzeumról sokat megtudhatunk. A raktár helységek ugyanolyan hangsúlyt kapnak a filmben, mint a kiállítótér. A műtárgyvédelem unalmas témának tűnik, ám izgalmasan tálalva tökéletesen fogyasztható. A kiállítótérben légkondicionáló működik (szerencsére a magyar múzeumok többségében is), ami nemcsak a látogatók kényelmét szolgálja, hanem a kiállított műtárgyak állandó hőmérsékletét is. A tűzvédelmi rendszer egyszerűen könnyfakasztó egy hazai muzeológus számára: fém függöny kúszik elő a falból a festmények elé a tűzriasztó megszólalásakor, majd beindul az esőztető berendezés is. Betörés esetén a riasztó a rendőrséget is mozgósítja, természetesen alig 2 perc múlva meg is érkezik a NYPD.

Thomas Crown egy laza mozdulattal távolítja el a Monet kép keretét, persze nem szakad el a vászon. A helyszínelők sorozatokból ma már tudjuk, hogy mennyire kell odafigyelnünk az ujjlenyomatokra, Crown kesztyű nélkül dolgozik, ejnye. A muzeológus sikítva ugrik fel a székéből, amikor egy táskába teszi a festményt, majd kettéhajtva becsukja azt. Ha valaha is műtárgylopásra készülünk, ne hajtogassuk a kifeszített vásznat, mert nem használunk nagyon neki.

Hollywood mindig jót tesz a kis lelkemnek: a filmek végén a jó győz, a rossz elnyeri méltó jutalmát. Thomas Crown jófiú vagy rosszfiú? Ki-ki döntse el magának, de garantáltan mosolyogva nézzük meg az utolsó képsorokat.

Villangó - Török Ivett

IMDB

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása