Muzgo

Ötkarikás magyarok 1896 - 2008

Hajós Alfréd a legelső olimpiai bajnoki címet nyerte hazánknak 100 méteres gyorsúszásban
 

Bauer Rudolf 1900-ban szerezte diszkoszvetésben a legelső magyar atlétikai aranyérmet.

Az első magyar aki téli olimpián elindult Németh Ferenc sífutó volt.

A legnagyobb balszerencse  Barát-Lemberkovics Antal sportlövőnket sújtotta, aki 1932-ben azért nem nyerte el az arany medált, mert a szomszédja tábláját lőtte meg. A los angeles-i játékok mégsem teltek szomorúan, hiszen ekkor szereztük első aranyérmünket vízilabdában!

A Magyar Nemzeti Múzeum első emeletén a koronázási palást szentélyéhez menet bukkanhat a kedves látogató egy rövid, de ismeretekben roppant gazdag kiállításba. A júniusban nyílt időszaki kiállítás csak augusztus 12-ig, a londoni játékok végéig látogatható, ezért érdemes a hétvégén még egy utolsó látogatást megejteni a Nemzet Múzeumában!

A XXX. nyári olimpiai játékok alkalmából rendezett tárlat tömören és érdekesen tárja elénk a magyar olimpiai részvételek történetét és sikereit. A magától értetődő olimpiai díjak és emlékérmek, kitüntetések és jelvények mellett további izgalmas anyagcsoportként találkozhatunk korabeli soha nem látott fényképekkel, újságokkal, képeslapokkal is, amik az átlagember számára oly távoliak. Például Mizsér Attila öttusázó (1988. Szöul – arany, 1992. Barcelona – ezüst) saját tulajdonában lévő ereklyéit is láthatjuk, vagy az idén 32 éves Misa macit, aki új trendet hozott az olimpiai kabalafigurák világába.

A kiállítás roppant informatív: a NOB és MOB elnökök névsorán túl a hazai olimpiai legek csokrával és további érdekes információkkal is gazdagodhatunk.

A tárlat kurátorával, Gál Vilmossal a mno.hu készített korábban egy interjút, így aki nem ér rá vasárnapig megtekinteni, az is kaphat egy szeletet a dicsőségből. Az Ötkarikás magyarokat érdemes megnézni, már csak azért is, hiszen az állandó kiállításra érvényes jegyekkel is megtekinthető, és akár kifelé menet is rászánhatunk fél órát a palást vagy Zita királyné ládájának megtekintése után.

Órás Tamás

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása