Muzgo

A kód: Bethlen 1613

1001245_624291767622079_1465973039_n.jpgA kód: Bethlen 1613 címmel november 12-én megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum Bethlen Gáborra emlékező időszaki kiállítása. „Ó vajha, avagy ne született, avagy örökké élt volna!” -Bethlen halálát követően így emlékezett a fejedelemről önéletírásában Kemény János. Évszázadok óta kutatják, vajon ki- s miféle lehetett az a nagyméltóságú ember, akiről ilyen kettős vélemény alakult ki uralkodásának idejében.

tovább »
-->

Design pályázat a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum design pályázatot hirdet logójának és kisarculatának megtervezésére. A nyertes pályamunka készítője a grafikák felhasználásra alkalmas formájának átadása után bruttó 250 000 Ft díjban részesül, s az intézmény által szervezett sajtótájékoztatón bemutatásra kerül. A pályázat benyújtási határideje: 2013. november. 30.

múz.jpg
 

Részletes tájékoztató és feltételek:

 http://palyazatok.org/palyazat-a-magyar-nemzeti-muzeum-logojanak-es-kis-arculatanak-megtervezesere

-->

Közelebb

A Mozaik Kávéház július 23-tól augusztus végéig a Közelebb című fotókiállításnak ad helyet. Ez a kiemelkedő művészeti és társadalmi összefogás a Magyar Rett Szindróma Alapítvány kezdeményezésére, Balla Vivien divatfotós és csapata segítségével jött létre. Az alapítvány célja az volt, hogy a kiállítással és az azt követő aukcióval a kevéssé ismert genetikai betegségnek és az abban szenvedő gyerekeknek egy kis figyelmet és támogatást nyerjen.

A társulás eredménye egy megható és igazán gyönyörű fotósorozat lett. A modellek maguk a beteg kislányok voltak és felkért ismert színészek (Kulka János, Kecskés Karina, Scherer Péter, Hegyi Barbara, Nagy Sándor, Gallusz Nikolett, László Zsolt, Margitai Ági, Jordán Tamás, Puskás Peti). Maga a Vivien úgy nyilatkozott a fotózásról: “Csodálatos, de egyben rendkívül nehéz munka volt. Érzelmileg is nagyon megviselt mindenkit. De ugyanakkor jó volt látni, ahogy a szülők feltöltődtek ettől a szituációtól. Minden tiszteletem a sérült gyermekek szüleié.”

A fotósorozat tíz darab fekete-fehér képből áll, melyek mindegyikéből csak egyetlen számozott példány készült. Augusztusban a kiállítás befejeztével ezek kerülnek kalapács alá az Átrium Filmszínházban. A fotókból nagy valószínűséggel képeslap reprodukciók is készülnek majd, így bárki csak egy kis összeg ráfordításával segíteni tud a gyerekeknek és családjuknak.

-->

Felhők között

Mi az a felhő? Ennek a kérdésnek a tudományos magyarázatát bárki megtalálhatja az interneten, valami olyan definícióval, hogy a felhő a légkörben lebegő apró vízcseppek vagy jégkristályok halmaza. A szimbolikus értelme persze már sokkal kiterjedtebb. Valakinek a boldogságot, az álmokat és a vágyakat, másoknak a problémákat jelenti. Hogy mit jelent a művészeknek? Mostanában több kiállítás is ezt boncolgatta. Külföldi példaként említhetjük a Leopold Múzeum Clouds tárlatát, hazainak pedig a Dovin Galéria My little cloud című kiállítását.

tovább »
-->

Szamurájok és gésák

Japanese_exhibition (12).jpg
Ki ne tudná rávágni gondolkodás nélkül, hogy kik azok a szamurájok? A gésákra is jön egy elhamarkodott válasz, mert hajlamosak vagyunk összemosni őket az egyszerű kurtizánokkal, holott, mint két csillag. Viszont ha el kellene mesélni, hogyan élnek, vagy egyáltalán miből élnek, hebegve-habogva keresgélnénk agyunk rejtett zugaiban, amelyeket főleg filmekből tankoltunk tele. A japán társadalom eme két csoportja mindenki számára ismert és kedvelt Anjin-san kalandjaitól Chiyot, a kék szemű gésa megpróbáltatásáiig.

Pénteken nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum új időszaki kiállítása, a Szamurájok és gésák. Ráadásul kicsiknek és nagyoknak egyaránt hasznos és kellemes kikapcsolódást rejt az Andrássy úti villa emelete.

tovább »
-->

Művészetet átíró történelem – Fény és árnyék Dachauban

A MúzeumCafé 35. számából:

Szerző: Murádin Jenő művészettörténész

Képes-e a kultúra begyógyítani a sebeket, vagy csak szépségtapaszt ragaszt rájuk, rábízva mindent az idő múlására? Ez az a dilemma, amely végigkísérte a dachaui művésztelep egész háború utáni utóéletét, és beárnyékolta egyben azt – végtelen igazságtalansággal –, ami száz év alatt azon a békés, festői bajor tájon történt. Dachauról ma nem a művésztelep jut az eszünkbe, hanem a hírhedt koncentrációs tábor, amelyet az SS 1933 márciusában elsőként hozott létre, és ahol a zsidók és az ellenállók közül 1945-ig 32 ezer ember pusztult el. Ezzel a tudathasadásos képpel védhetetlenül szembesülnek a város kulturális életének vezetői, különösen külföldi rendezvényeik során. Így volt ez a kortárs dachaui művészek szentendrei bemutatkozásán is, 2010 november–decemberében. Bármilyen empátiával viseltetünk múltbeli és mai művészeik iránt, a dachaui művésztelep történetét – éppen egy Szentendrén elhangzott beszédet idézve – „felülírta a történelem”.

tovább »
-->

Ennivaló művészet

A művészetre sok fajta pozitív jelzőt szoktunk használni, például szép, csodás, elbűvölő, de a finom és az ízletes eddig nem tartozott közéjük. Most a san franciscoi Modern Művészeti Múzeum Kávézója ezt is elérte. A múzeum műtrágyai ihlették ugyanis a cukrászokat, hogy valami lenyűgözően csodálatosat, finomat és a múzeum művészeti profiljához illőt alkossanak.

Lejártak azok az idők, amikor egy sonkás szendvics, ropi vagy rövid kávé elég volt a vendégeknek. Újítani kell és ebben Amerika élen jár. Rengeteg tévéműsor ma már nem csupán arról szól, mit főzzünk vagy süssünk, hanem, hogy hogyan tegyük ezt stílusosan. Caitlin Freeman a san franciscoi Művészeti Múzeum Kávézójának cukrásza munkatársaival minden nap arra törekszik, hogy a múzeum modern kollekciójához passzoló menüt állítson össze. Van John Zurier fagylalt, Cindy Sherman koktél, és Modigliani desszert. 

Az ötlet briliáns, hiszen ha már vannak szülinapi és évfordulós formatorták, miért ne lehetne ezt a művészet népszerűsítésére is felhasználni. Tökéletes módszer ez a csak egy kávéra betérő turistának a becsalogatására a művészeti gyűjteménybe. Aki jól tud sütni, annak itt az új kihívás, megcsinálni az első Anna Margit, vagy Keserű Ilona desszertet.

-->

Múzeumok éjszakája 2013

A csillagászati szakterminus nyári napfordulónak nevezi az év azon napját, amikor a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka. Az évszázadok óta ünnepelt jelenség a kereszténység felvétele után átalakult és ezeknek az elemeknek a keveredésével jöttek létre a Szent Iván-napi népszokásaink. A Múzeumok Éjszakája a legrövidebb éjszaka misztikumát ragadja meg, amelyet Budapesten tizenegyedik, vidéken kilencedik alkalommal rendeznek meg június 22-én.

tovább »
-->

Vonzások és változások

5.jpg

 

Több mint 30 éve nem láthatta a közönség a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekből összeálló látképét. A KOGART kezdeményezésére most közel 50 magyar műgyűjtő szalonjából került a Nemzeti Múzeumba az a gazdag anyag, amely 200 év magyar történelmét, ideáljait és eszméit idézi fel - a korszak 65 kiemelkedő művészének mintegy 130 alkotásával.

 

tovább »
-->

Irány Westeros! Nemzetközi Trónok harca kiállítás- nem csak rajongóknak!

Kedveled a Trónok harcát és minden vágyad, hogy testközelből tapasztald meg a többszörösen díjazott fantasy sorozat világát?  Most valóra válhat az álmod! Az HBO egy kihagyhatatlan, lélegzetelállító kiállítással készült idén tavasszal a sorozat rajongóinak, hogy azok még jobban beleélhessék magukat Westeros mindennapjaiba.

 

11_1.jpg

Az országokon és kontinenseken átívelő vándorturné során az érdeklődők öt nemzetközi nagyvárosban is bepillantást nyerhetnek a sorozat kulisszái mögé, és többek között megtekinthetik Jeoffry számszeríját, a Stark-ház legendás pallosát, Jeget, vagy akár Havas John kardját, Hosszúkarmot is. A tárlat során a kellékeket készítő profi mesteremberek mutatják majd be a főbb karakterek páncéljait, a saját készítésű fegyvereket és pajzsokat, az egyedi koronákat és ékszereket, a korhű kosztümöket, valamint minden egyéb kiegészítőt, amely feltűnt a sorozatban. Akik a nézelődésnél viszont egy kicsit több izgalomra vágynak, azok egy interaktív programon is részt vehetnek, amely a második évad csúcspontjához, a feketevízi csata kellős közepébe repíti őket. Végül, hogy ne csak az emlékek maradjanak hírmondónak a fantasztikus élményekről, a látogatók fotókat is készíttethetnek magukról a Vastrón pontos másában, és az HBO hivatalos márkaboltjában a Trónok harcához kötődő emléktárgyakat is vásárolhatnak . Igazán érdemes ellátogatni!

 

13.jpg

(Jegyekről bővebb információ itt)

14.png

(És itt)A Trónok harca kiállítás állomásai:


Toronto

Március 9-16.


New York

Március 28. - Április 3.Sao Paulo

Április 25-30.


Amszterdam

Május 19-27.


Belfast

Június 8-17.

 

 

 Bódai Dalma

-->
Vissza a lap tetejére