Muzgo

Meztelen férfiak

Nagy vihart kavaró múzeumi plakát? Ezt mindenféleképpen meg kell néznünk közelebbről!

Szokták azt mondani, hogy a negatív reklám is reklám. A bécsi Leopold Museum azonban nem biztos, hogy gondolta, ekkora port kavar majd az éppen futó időszaki tárlatának plakátjával. Az utcai falragasz három, különböző bőrszínű focistát ábrázol zokniban, cipőben, mosolyogva, de ruha nélkül.
A bomba robbant - tiltakozó muzulmán közösségek, plakátot leszedető iskolák, egyszóval felháborodás. Hiába látták el piros ragasszal az utcai képeket, még így sem tökéletesen bírták meggyőzni a kritikusokat.Tobias Natter a modern művészeti múzeum igazgatója az eset kapcsán megjegyezte, hogy senki nem emeli fel a szavát egy meztelen nő láttán, ám egy meztelen férfi esetében már igen. Az intézmény vezetője még azt is elmondta, hogy reméli, élénk vitát tudnak gerjeszteni a poszterekkel (ebben valószínűleg nem fog csalódni - szerk.). A piros ragaszról pedig azt nyilatkozta, hogy reméli, egyesek majd azt mondják: Milyen kár,  látni akarom mi van alatta, menjünk, nézzük meg a múzeumban!

Az egyébként a férfiábrázolást, az egymással versenyző férfiassági eszményképeket, és a test és a szépség megítélésében, illetve az értékítéletben végbement változásokat bemutató Meztelen férfiak című kiállítás azonban nemcsak a plakátjával, hanem a múzeum bejáratához elhelyezett, 4 méter hosszú alkotásával, a Mr. Bigként emlegetett fotóval is "sokkolta" a közönséget. Annyit biztosan elértek, hogy már a sorban állás közben foglalkoztatni fogja a tárlat a látogatókat!

Egyszerűbb lett volna a kiállítást egy Albrecht Dürer vagy egy Cézanne képpel reklámozni, az intézmény azonban mégis a "nehezebb" utat választotta. Ti mit gondoltok erről?

Légrády Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása