Muzgo

25 millió Noé bárkájáért!

A Creation Museum a Kentucky állambeli Petersburgben található és cirka 6 500 négyzetméteren mutatja be a Biblia történeteit. Tanúi lehetünk, ahogy Ádám és Éva élik mindennapjaikat az Édenkertben. Gyerekek játszadoznak és dinoszauruszok barangolnak a Paradicsom folyói mellett. Láthatjuk Noé bárkáját építés közben, érezhetjük a frissen kivágott fák illatát, majd kiáshatunk egy-két őshüllő maradványt, de akár le is pacsizhatunk a T-Rexxel. Ilyen és ehhez hasonló leírásokat olvashatunk a honlapon. A múzeumot 27 millió dollárból építették fel, 2007-ben nyitotta meg kapuit és 9 hónap alatt átlépte a félmilliós látogatószámot. A kreacionizmus elméletének bemutatása miatt sok kritikát kapott a tudományos szakmától, de ebbe a vitába most teljesen felesleges bele menni.

A múzeum legújabb projektje, hogy felépítik Noe bárkáját, amit számításaik szerint 25 millió dollárból el is tudnak végezni. Ehhez összeraktak egy nagyon látványos promóciós oldalt, ahol a közönség segítségét kérik a megvalósításban. Egy szegecs, egy deszka vagy egy gerenda megvásárlásával akár mi is hozzájárulhatunk a hatalmas hajó elkészültéhez! Sőt már belépőket is lehet venni a hajóra, ami különböző VIP lehetőségeket is biztosít nekünk vagy egész családunk számára! 

A megvalósítás viszont érdemel pár szót. Sokkal személyesebb, hogy konkrét tárgyakat tudunk venni, mert így mondhatjuk, hogy igen én voltam az, aki ezt a gerendát vettem a hajón, mintha csak úgy adnék 10 dollárt. Főleg, ha visszajelzést is kapunk, majd az adományunkról, ahogy a Greanpeace is tette. A Greenpeace sikeresen hozott létre egy "crowed founding" oldalt az új Rainbow Warrior III hajó felépítésre, ahol a kapitányi széktől kezdve, az utolsó hajószegig mindent meg lehetett venni. A Greenpeace egy személyre szóló oklevélben köszönte meg mindenkinek, hogy hozzájárult a hajó építéséhez. Az nem lényeg, hogy tényleg arra költötték-e a pénzt, amiért az adakozó fizetett, mert mindenhol vannak adminisztratív költségek és senki sem akar a titkárnő fizetéshez saját zsebből hozzájárulni. A lényeg, hogy Greanpeacenek sikerült személyesebbé tennie az adakozást. A Creation Museum is hasonló kampányt valósított meg, még akkor is, ha pont ezen a linken látszik, hogy csak ügyes kommunikációja az üzleti csomagoknak.

Szóval 25 millió dollár egy bárkára, ami akár megmentheti az életünket is? Bruce Willis 140 millióért mentette meg a Földet egy aszteroidától, John Cusack 200 millióból épített fémbárkákat, szóval én azt mondom 25 millióért egy bárka nem is olyan sok.

VIlághy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása