Muzgo

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum eredményei és lehetőségei

semmelweis_muzeum.jpgHa az európai orvostörténeti múzeumok között vizsgáljuk a magyar Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) szerepét, kitűnik, hogy annak célkitűzése és jellege eltér azokétól. A SOM sajátossága az orvostörténeti múzeumok között megalakulása (1964) óta az, hogy a korábbi, főként a szakma önreprezentációját szolgáló gyűjteményekkel szemben az orvostörténelmet kulturális jelenségként kezeli, amely szervesen kötődik egy adott kor társadalmához. Célja ebből kifolyólag nem csupán a medicina fejlődésének bemutatása, hanem a betegség és egészség, a gyógyítás kultúrájának a társadalom-, művelődés-, sőt filozófia- és művészettörténeti kontextusban való vizsgálata.

Ez a szemlélet nem egyeduralkodó a mai orvostörténeti gyűjteményekben, az 1960-as években pedig szinte egyáltalán nem volt jellemző. Az európai orvostörténeti múzeumok zöme (pl. Bécs, Róma, Koppenhága, Párizs, Barcelona) napjainkig is egyetemi keretek között működik, így legfőbb céljuk akkor és ma is az orvostanhallgatók képzése. Mivel ezek a gyűjtemények funkciójukat tekintve az egyetemi képzést szolgálják, jelentős részük továbbra is az orvostudomány fejlődésének szemszögéből vizsgálódik, anyaguk nem terjed tovább az orvosi és gyógyszerészeti eszközök és dokumentumok bemutatásánál. Tematikájuk és célközönségük miatt kevésbé vannak jelen egy adott ország kulturális életében, mint az olyan országos múzeumok, amilyen a SOM is.

A SOM amellett, hogy az orvostörténelem tudományos kutatási és forrásbázisa, egyben szélesebb közönség számára biztosítja nemzetközi viszonylatban is jelentős tárgyi anyaga értelmezésének lehetőségét. Teszi mindezt kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint különböző konferenciák és képzések által. Különféle időszaki (pl. „A sebesült Görgei”) és vándorkiállításai („Pestis”) révén a minden korosztály számára befogadható és értelmezhető, látványos, egyben jól kommunikálható orvostörténeti kiállítások megvalósítására törekszik. Célkitűzése sikerét bizonyítja, hogy tavaly májusban a komplex fejlesztésért és a megújult szemléletű, közönségbarát, széles látogatói réteghez eljuttatott időszaki és vándorkiállításokért Az Év Múzeuma 2010 díjat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vehette át.

Készült Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatójának a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében tartott 2012. május 3-i előadása alapján.

Fazekas Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása