Muzgo

Top 10

Belekeveredtünk, kikeveredtünk, majd újra vissza. Két napon át forgolódtunk mi is sok más érdeklődővel a Múzeumok Majálisán. Beszélgettünk, játszottunk, ettünk-ittunk, szórakoztunk. Amit aztán mindebből leszűrtünk, azt már megosztottuk a Nagyérdeművel, most már csak az marad hátra, hogy elmondjuk, szerintünk melyik volt a 10 legjobb stand a Múzeumkertben. Összevetettük tapasztalatainkat, élményeinket, és levontuk a következtetést. Mi volt az elv, ami alapján választottunk? Ez igazán egyszerű: ahol jól éreztük magunkat, ahol interaktív, meglepő, érdekes, vagy éppen csak vicces lehetőségekbe, programokba botlottunk, azok lettek a nyerők.

Íme a Muzgo Top 10-e, mindenféle rangsor nélkül:

Duna Múzeum - Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium: A vízzel töltött PET palackokkal játszható malommal, amik igényesen, szalmával bélelt dobozokban kaptak helyet - és a különféle vizek kóstoltatásával sikerült végtelenül egyszerűen és elegánsan bemutatni a múzeum fő témájának, a víznek a sokszínűségét.

ELTE TTK Természetrajzi Múzeum és ELTE Geológus Kert (Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Múzeum): A természet mindennapi csodáival, és egyszerűnek tűnő, mégis agyafúrt szerkezetekkel ismerkedhettek meg kicsik és nagyok a jelenlevő muzeológus kiváló irányításával.

Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhely: A betyár romantikát nem lehet megunni. Mi sem tudtuk. Vászoninggel, kalappal, szőrmetakaróval és egy súlyos kőgolyóbissal, bárki átérezhette egy 19. századi börtön kemény priccsének “otthonosságát”.

Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont: A sátor a nagy színes jenga kockáival már első pillantásra megragadott minket, majd kipróbáltuk, vajon látatlanban is felismerjük-e mindennapi fizetőeszközünket, utána pedig csak hab volt a tortán, hogy Deák Ferenc, Szent István király, vagy éppen Bethlen Gábor helyett a mi arcunk kerülhetett rá, ha csak egy fotó erejéig is, a bankjegyekre.

Magyar Természettudományi Múzeum: Az érdeklődők “Az év múzeuma 2011” díj egyik nyertesének sátránál a körülöttünk élő kistestű állatokkal, sünnel vagy éppen ürgével ismerkedhettek kicsit tüzetesebben, de megjelentek a már rég kihalt dinoszauruszok is, sokak nagy örömére.

Míves Tojás Gyűjtemény Múzeumi Intézmény: Mit kaptunk még az esztétikus tojáskavalkád mellett? A sudokuhoz hasonló, de kivágható, és kiszínezhető “tojásnégyzetet”. Jól eljátszottunk vele!

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet: Totó kitöltése után színészfotókkal, képeslapokkal lettünk gazdagabbak, fotózkodhattuk Ádámként és Évaként, és kirakhattuk a Bajor Gizi Színészmúzeum szép névadójának fotóját puzzleban.

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár: Mint minden évben, most is megismerkedhettünk testünk titkaival. Csupán a tapintásunkra hagyatkozva megpróbálhattuk kitalálni, melyik szervünk is van a kezünkben, és bemutatkozott az intézmény új időszaki kiállítása, a Séta a szívben, amely meghatározta az egész stand hangulatát.

Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága - Balatoni Múzeum: Mindenkinek van egy korszak az életben, amikor régész szeretne lenni. "Az év múzeuma 2011" díjat is elnyerő intézmény sátra azért kapott helyett a listánkban, mert ezt a vágyát váltotta valóra gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt egy homokból kiásható csontvázzal.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: Nem minden nap mondhatja el magáról az ember, hogy szikvizet készített magának, de hát a Múzeumok Majálisán még ez is megeshet. A nagy melegben kissé lehűlve aztán leülhettünk krumpliból vagy éppen sárgarépából virágot farigcsálni, és itt nem szólt ránk senki, hogy ne játsszunk az étellel. Itt olyan jól éreztük magunkat, hogy még fotót is elfelejtettünk készíteni!

 

Légrády Eszter

 

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása