Muzgo

A világ 20 legszebb múzeuma (utolsó felvonás)

Vajon mi készteti a látogatót arra, hogy belépjen a múzeumba? A kiállítások plakátjai, a múzeum hírneve, az útikönyvek dicsérő szavai, esetleg az épület szépsége, különlegessége? Ez utóbbi alapján választotta ki a flavorwire.com széles e világ 20 legcsodálatosabb múzeumépületét.

Nincs más hátra, mint tegyünk egy utazást a világ legszebb múzeumai körül.

Utolsó szakaszához ért múzeumlátogatásunk.

 

A különösen széles témában gyűjtő torontói The Royal Ontario Museum évente több, mint 1 millió látogatót vonz. Az építmény több nagyszabású felújításon és bővítésen is átesett amíg elérte mai formáját.

 

toronto_1.jpg

 

A bécsi Naturhistorisches Museum- ot Lotharingiai Lajos hozta létre, több mint 20 millió tárggyal rendelkezik. Most mégis épülete miatt került a legjobbak közé.

 

vienna.jpg

 

A felsoroltak közül a legfiatalabb építmény a tavaly átadott MAS Museum  (Antwerpen), amelynek létesítményét Neutelings Riedijk tervezte. A homlokzat különlegessége, hogy indiai vörös homokkő és hajlított üveg panel ötvözéséből készült.

 

mas.jpg


A francia Museé D'Orsay-t 1986-ban nyitották meg. A múzeumban 1848-1914 között készült alkotások, főleg impresszionista festmények találhatóak. Az intézmény az Orsay rakparton, egy átalakított, korábban lebontásra ítélt vasúti pályaudvar (Gare D'Orsay) épületében található.

orsay_1.jpg
Ami a legjobbak közül szerintünk kimaradt: Magyar Iparművészeti Múzeum. Magyarország legszebb múzeumépületét Lechner Ödön és és Pártos Gyula tervezte, az épület szecessziós stílusú, tetejét Zsolnay porcelán díszíti. Az intézmény 1872 óta várja a műkedvelőket a világ legszebb iparművészeti remekeivel.
EZT.jpg
Iparművészeti_Múzeum_(1070._számú_műemlék)_16.jpg
--> 2 komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása