Muzgo

Múzeumok éjszakája 2013

A csillagászati szakterminus nyári napfordulónak nevezi az év azon napját, amikor a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka. Az évszázadok óta ünnepelt jelenség a kereszténység felvétele után átalakult és ezeknek az elemeknek a keveredésével jöttek létre a Szent Iván-napi népszokásaink. A Múzeumok Éjszakája a legrövidebb éjszaka misztikumát ragadja meg, amelyet Budapesten tizenegyedik, vidéken kilencedik alkalommal rendeznek meg június 22-én.

Idén országszerte több mint háromszáz helyszínen változatos programokkal várják látogatóikat a kulturális intézmények.Egy kis kedvcsinálónak mi is összegyűjtöttünk nektek egy-két programot.

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény kezdésként egy kerületi recept alapján készült ínycsiklandozó vacsorával kezdi az estét, majd állandó kiállításához a Gyerünk a moziba be.. című tárlathoz kacsolódóan a kerület színészeivel lehet beszélgetni és szuvenírként aláírást hazavinni. Végezetül koncert és szabadtéri filmvetítés zárja az estét.

Az Aquincumi Múzeum kosztümös tárlatvezetéssel várja látogatóit az esti órákban kivilágított sétaútvonalain. A kicsiknek mitológiai játszótér, a nagyobbaknak kreatív foglalkozásként amulett- és bőségszaru készítés lesz a program.

A De la Motte- Beer palota Budapest legújabb és egyetlen barokk lakóház múzeuma már 3 órától tárlatvezetésekkel várja az érkezőket.

A Budai Várban, a Király Pincében található Kémmúzeum a felderítők, hírszerzők és elhárítók izgalmas történetét, technikai eszközeiket mutatja be a II. világháborútól napjainkig. Az éjszaka folyamán családi kódfejtésre és történelmi előadásokra is benevezhetnek a nézők.

Egy haditudósító hétköznapjai - 100 éve született Robert Capa címmel rendez beszélgetést a Holokauszt Emlékközpont a világhírű fotóriporter életéről, képeiről és a haditudósítói munkáról. A beszélgetés résztvevői Dr. Lengyel Beatrix (MNM Történeti Fényképtárának főosztályvezetője, Dr. Fisli Éva (MNM Történeti Fényképtárának főmuzeológusa), Friedmann Endre (MTI World Press Photo nagydíjas fotográfusa) és Dr. Somos András (ATV szerkesztő-riportere).

Kecskeméten két múzeumlátogatás között minden félórában városnéző busz indul a Bozsó Gyűjtemény elől. Az idegenvezetés előzetes regisztrációhoz kötött és a körjáratokra váltott karszalag nem érvényes rá - jegyet a buszon lehet váltani 700 forintért.

A keszthelyi Balatoni Múzeumban a számos időszaki kiállítás mellett az orvoslás történetéhez kapcsolódó programokkal ismerkedhetnek kicsik és nagyok. A kreatív foglalkozások és előadások mellett ingyenes egészségügyi szűrésekre adódik lehetősége a látogatóknak az éjszaka folyamán.

A zirci Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma izgalmas programmal készült az éjszakára: a Cuha-völgyet fedezhetik fel a kánikulától szenvedő túrázni vágyók Sinigla Mónika, a múzeum botanikusa kalauzolásával. A 10 kilométeres gyalogtúra felkészülést igényel (zseblámpa, megfelelő öltözet és bátorság), és remélhetőleg az időjárás is közreműködik.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Széchenyi-szigeten szombat este bármi megtörténhet! Traktorral az éjszakában süvíthessünk, az ügyességi próbák után falusi finomságokat kóstolhatunk múzeumon kívül, belül regisztrációt követően betekinthetünk máskor nem látható helyekre, például az Apostolok-tornyába és a Hunyadi pincébe is. Azon senki se csodálkozzon, ha a kiállítás életre kel ezen az éjszakán! A Szent Iván napjához közel mindent elkövetnek a szervezők, hogy bájitallal és tűzugrással megtaláld az igaz szerelmet.

Találkozások éjszakáját hirdette meg a Néprajzi Múzeum június 22-ére. A finn szőnyeg háromszáz évét bemutató A ryijy élő hagyománya című tárlattal kezdődik a rendezvény 17 órakor. Az új tárlat mellett még 4 kiállításban tartanak vezetést. Az “európai randevú” alkalmával megismerkedhetünk délszláv, szerb, sváb, cigány, közel-keleti és zsidó dallamokkal nyugat-európai elektronikus zenei kontextusba ágyazva.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása