Muzgo

Múzeumok Majálisa 2013

A Múzeumok Majálisa idén lett nagykorú, a 18. megrendezése alkalmából színesebben, új arculattal és elrendezéssel jelent meg a május 11−12-i hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeum rendezésében. Bővült a tartalom, nőtt a programok száma, a látogatók számára pedig interaktív játékokkal igyekeztek szélesebbre tárni a világot.

A közel száz közgyűjtemény a Nemzeti Múzeum történetében jelentős szerepet betöltő személyekről elnevezett negyedekben kapott helyet. Így a Pulszky-negyedben az Iparművészeti Múzeumot és a Petőfi Irodalmi Múzeumot, a Herman-negyedben a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot, illetve a Széchényi Ferencről elnevezett negyedben a Nemzeti Múzeumot és filiáléit lehetett megtalálni. A könnyebb tájékozódás érdekében a programfüzethez egy térképet is csatoltak, amiből még azt is meg lehetett tudni, hogy az egyes kiállítóknál milyen típusú programokon lehet részt venni. Maga a programfüzet hozta az új arculatot, de az előző évekhez képest gyengébb útmutatást nyújtott olvasójának.

A Majális témája idén is kapcsolódott az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Múzeumi világnapjának [május 18.]  jelszavához: „Emlékezet és kreativitás = társadalom”. Ez alapján a múzeumok és gyűjtemények igyekeztek a kreatív 19. század, a polgári megújulás és a szecesszió születésének témája köré felfűzni programjaikat, már amennyiben erre a gyűjtőkörük lehetőséget adott. A képzőművészethez kapcsolódó intézmények könyebben alkalmazkodtak, mint a római kori viseletben ügyködők vagy a 16. századi szablyával vívók.

A Majálisra látogatók több helyszínen is bővíthették ismereteiket, a Nemzeti Múzeum Pollack-termében szakmai előadásokat rendeztek, többek között a modern múzeumbiztonsági rendszerekről tartott ismertetőt az MNM Biztonsági Osztályának vezetője, Pataki János. A múzeum állandó kiállításában egy a századfordulón játszódó, jelmezes, szituációjátékos tárlatvezetésen lehetett részt venni, a színpadon pedig kulturális programok és koncertek várták az érdeklődőket.

A múzeumok idén új sátrakban várták a közönséget, megpihenni is vadonatúj padokon lehetett. A padok formaterve illeszkedett a szecessziós vonalhoz, ráadásul a korábbi évek sörpados megoldásához képest emeltek a rendezvény színvonalán: az egységes és egyben ízléses megjelenés kellemes közeget biztosított a kikapcsolódáshoz.

A múzeum Dísztermében szombaton került sor Az Év Múzeuma 2012 és Az Év Kiállítása 2012 díjak átadására. Az elmúlt év múzeumának járó elismerést a Budapest Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma és a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum kapta. Az év kiállítása a Pannonhalmi Apátság „Van egy kert – Útikalauz monostori kertekhez” című időszaki tárlat lett.

Mindkét napon sokan látogattak ki a Majálisra, kicsik és nagyok egyaránt jól érezhették magukat a közgyűjtemények által kínált játékokon és egyéb programokon. Az ismeretszerzésen és szórakozáson kívül a rendezők a pihenésre is gondoltak, a Nemzeti Múzeum főlépcsőjén elhelyezett nyugágyakra bárki lepihenhetett egy kicsit és élvezhette a napsütést. Ha ez nem lett volna elég, a múzeumkert hátsó felében, a Mesterségek utcájában kézművesekkel is lehetett találkozni, valamint a gasztronómiai élvezeteknek is hódolhattak a látogatók.

Szabó Dóra

fotó: MNM

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása