Muzgo

Az Olimpia hatása a kultúrára

theatre_ticket.jpgAz Olimpiai játékok idejére rengeteg turista érkezik Londonba, ennek ellenére a különböző kulturális helyszínek - múzeumok, színházak - eltérő látogatottságról számolnak be, néhol ez elmarad a várttól. A Guardian egy cikkben foglalja össze az eddigi tapasztalatokat.

A British Museumban általában hatalmas tömeg jellemző a nyári hónapokban, de idén 25%-kal kevesebb a látogató, mint tavaly július-augusztusban. Arra számítottak, hogy a most látható Shakespeare: Staging the World című kiállítás a nyár egyik kasszasikere lesz, de rengeteg jegy megmarad. A kiállítás november 25-ig van tervezve, így amikor véget ér az Olimpia, majd elkezdődik az iskola, a látogatottság is várhatóan növekedni fog.
A Tate Modern galéria sok újdonsággal készült a nyárra, kiállításokkal és fesztiválokkal egyaránt. Ugyan a galéria környéke továbbra is nyüzsgő helyszín, a tárlatokra a jegyeladások visszaestek. 
A londoni Természettudományi Múzeumban nyáron napi 20 ezer fős látogatottság és kígyózó sorok a jellemzőek, azonban a munkatársak elmondása szerint az Olimpia alatt ugyan még mindig sok a látogató, de jóval nyugodtabb egy munkanap. Ilyenkor a legjobb elnézni a múzeumba.
A Londoni Múzeum szintén a látogatottság visszaeséséről számolt be.

A múzeumokkal ellentétben a Nemzeti Színházban sokszor már csak állóhelyet lehet kapni egy-egy előadásra. Az 52 színházat (javarészt a West Enden) tömörítő Society of London Theatres is a látogatószám növekedéséről számolt be. Az idén egész augusztusra kiterjesztett "Gyerekek hete" promóció már 30 ezer jegyeladással meghaladta a tavalyi promóció teljes ideje alatt produkált 70 ezer eladást.
Terri Paddock, a Whatsonstage írója még soha nem látta a West End-et ilyen csendesnek, beszámolói szerint a színházak leárazásokkal és last-minute jegyekkel élik túl az Olimpia időszakát. 

nat hist.jpgÖsszességében megállapítható, hogy az emberek az Olimpia alatt inkább mennek színházba, ha kultúrára vágynak, mint múzeumba. Az egyetlen logikus magyarázat, amit erre ki lehet találni az szerintem az, hogy a múzeumok napközben vannak nyitva, viszont a sportesemények is egész nap mennek, így akit érdekel az Olimpia, annak nincs ideje múzeumba menni. Reméljük hétfőtől helyreáll a világ rendje és újra kígyózni fog a sor London múzeumai előtt.

Öhler Kata

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása