Muzgo

Össztűz

Hogy fest az ember arca akkor, amikor meghúzza egy fegyver ravaszát és eldördül a lövés? A The Photographer's Gallery Shoot! című tárlatából megtudhatjuk.
Az 1920-as évek vidámparkjainak, vurstlijainak egyik kedvelt játéka volt a "fotó-lövő galéria" (photo-shooting gallery). A vendég a pisztollyal igyekezett úgy lőni, hogy eltalálja a céltáblát, a jutalma azonban nem egy plüssmaci volt, hanem egy kép önmagáról, amikor éppen elsüti a fegyvert. Nemcsak a szórakozni vágyók figyelmét keltette fel ez a sajátos fényképezési mód, de filozófusokra, művészekre, fotósokra tett nagy hatást az újfajta látásmód, a fénykép és a fegyver elsütése közötti párhuzamok. A nagy fotósnevek, mint Brassai, Henri Cartier Bresson is kipróbálták ezt a technikát, de a híres filozófusok Jean Paul Sartre és Simone de Beauvoir is lencsevégre kapták magukat ilyen módon. 

A tárlat nemcsak a 20. század eleji alkotásokat tartalmaz. Ria van Dijk 1936 óta minden évben lefotózza magát ilyen módon, 92 éves kora ellenére nagyon biztosan tartva még mindig a kezében a fegyvert. A kortárs művészek, mint például Sylvia Ballhause, Agnès Geoffray, Jean-François Lecourt vagy Christian Marclay, munkáikban pedig  a fegyverrel és fényképezőgéppel való lövés analógiáit vizsgálják.

A londoni tárlat érdekességei közé tartozik, hogy a 18 év feletti látogatók maguk is kipróbálhatják ezt a fényképezési technikát, lőhetnek magukról egy jó fotót.

Légrády Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása