Muzgo

Az Afgán Nemzeti Múzeum új épülete

Az Afgán Nemzeti Múzeum nagyszabású pályázatot írt ki, azzal a céllal, hogy a nép gazdag történelmét méltó módon be lehessen mutatni. Matteo Cainer Architects egy hatalmas, félig földbe süllyesztett kocka épületet és kiterjedt föld alatti kiállítóteret tervezett a jelenlegi épület köré, míg a felszínen egy parkot alakítana ki. A szeptember végén lezajlott eredményhirdetést követően esélytelennek tűnik, hogy a terv megvalósuljon, mert se a díjazottak, se a futottak még kategóriában nem szerepelt a pályamű. Helyette egy elég súlytalan és konzervatív bővítési koncepció került az első helyre.

A Matteo Cainer Architects szigorú geometrikus  formákra épülő tervét párhuzamos vonalak, rámpák és éles törések határozzák meg. Az új múzeum központi eleme a kőből épített 56 négyzetméteres kockaépület, ahonnan az afgán nép történelmének nyolc nagy korszakát bemutató kiállítás lenne elérhető. A kiterjedt föld alatti terekkel rendelkező komplexumot úgy tervezték, hogy a későbbi bővítési lehetőségeket is belekalkulálták, így igény szerint csatolhatók további közösségi terek és raktárak. A kivitelezésnél fontos szerepet játszott, hogy lokálisan elérhető nyersanyagokból, helyi mesteremberek közreműködésével lehessen megvalósítani.

Az Időtlen Kocka megtestesíti az afgán nép erejét, büszkeségét és hagyományait, ahol a látogatók megismerhetik az országot. Az új épület a viták színtere, ahol egy kreatív oktatási program keretén belül fiatalok és idősek egyaránt tanulhatnak. Az itt élő emberek történelme, identitása és hagyománya lesz a jövő nemzedék alapköve, aminek elengedhetetlen eleme, hogy megértsék az őseik kultúráját és a régió egységét.

A tervezésnél fontos szerep jutott a fenntarthatóságnak, így az épület ökolábnyomát igyekeztek a lehető legkisebbre redukálni. A külső hőingadozásnak ellenálló tömör szerkezet, a természetes légcserefolyamat és az energiatakarékos világítás egy igazi passzív épületet eredményez. Az Afgán Nemzeti Múzeum energiaigényét is megújuló energiaforrással, a Nap fényének felhasználásával oldották volna meg.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása