Muzgo

Frank Gehry legszínesebb épülete

Észak- és Dél-Amerikát összekötő földnyelven található Panama. Az ország a karibi térségben fekszik, festői szépségű tájakkal rendelkezik, amelyek közül több is felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Egy ilyen földi paradicsomnak tűnő környezetben kapott helyett Frank Gehry új természettudományi múzeuma, amelyet a biodiverzitás bemutatásának szentelnek.

A világhírű Frank Gehry-t nagyon egyszerű felismerni rendkívül jellegzetes stílusáról. A dekonstruktivista építészeti irányzatot követő tervezőtől nem idegenek a múzeumépületek, hiszen olyan világhírű intézmények otthonát álmodta meg, mint a bilbaoi Guggenheim Múzeum, a Wiesman Art Museum vagy épp a  Ohr-O'Keefe Museum Of Art. Épületei egyediek, látványosak, hatalmas népszerűségnek örvendenek, amelyek így önmagukban is turisták millióit vonzzák. Panama múzeuma ebben az értelemben sem kivétel: az óceánparton fekszik, élénk narancssárga, zöld, kék színekkel operál, ami így tükrözi a helyi természet jellegzetes színvilágát. Valamint olyan érzésünk van az épületre pillantva, mintha éppen darabjaira akarna hullani, de egy láthatatlan erő mégis sikeresen összetartja. 

Panama több tájegységét nyilvánították nemzeti parknak, természeti kincseinek gazdagsága a múzeumot egy különösen testhezálló környezetbe ágyazza be. A majdnem 4000 négyzetméteren helyet foglaló kiállítást a Smithsonian szakembereinek segítségével alakították ki, ahol a látogatót játékos formában ismerkedhetnek meg a természet csodáival.

Az alábbi videón megtekinthetjük, hogyan alakult ki az épület koncepciója, amely bemutatja, hogyan lett egy egyszerű játékos makettből a kész épület.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása