Muzgo

Múzeumnegyed, felpörgetve

Hét átköltöztetni kívánt közgyűjtemény, öt új múzeumépület, restaurálási és raktározási központ létrehozása, valamint egy közel 70 éve elzárt kiállítótér renoválása és újbóli megnyitása. A jelenlegi tervek szerint ez a summázata a Múzeumnegyed koncepciónak. A városligeti kulturális-rekreációs városrész létrehozására szánt több mint 120 milliárd forintot a kormány Európai Uniós forrásokból kívánja előteremteni. Az első múzeumok legkorábban 2018-ban nyílnak meg. Vasárnap Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter tartott sajtótájékoztatót az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesről.

ev.owa.jpg

A január végi kormányhatározatban a következő közgyűjtemények szerepelnek, amelyek az új központba kerülnek majd: Néprajzi Múzeum, Magyar Fotográfiai Múzeum, Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek egyesítésével felépülő Új Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Magyar Zene Háza, illetve Magyar Építészeti Múzeum.

JoD_0965_resize2_858x558.jpg

A Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka még a II. világháború alatt rongálódott meg és azóta is zárt a látogatók előtt. A beruházás részeként helyreállítják az épületrészt, ahol a sajtótájékoztató után Baán László, az intézmény főigazgatója tárlatvezetést is tartott. Fontos még megemlíteni az Országos Múzeumi Raktározási és Rekonstrukciós Központ kialakítását, amelyet az egykori Szabolcs utcai kórház területére képzelnek el a gigaprojekt megálmodói. A nemzetközi tervpályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának június végéig kell előkészítenie, a kiírás az év második felében várható. Mindezzel párhuzamosan április 30-ig kell elkészülnie a Városliget kulturális hasznosítási tervének, amelynek magában foglalja a Fővárosi Nagycirkusz átköltöztetését is. 

Forrás: MTI

 

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása