Muzgo

Hullámvasút a múzeum körül

Az Atelier Zündel Cristea (AZC) építészstúdió díjnyertes tervének tükrében a jelen és jövő múzeumépületei egyszerre válnak szürkévé, érdektelenné és már a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén üldögélni sem lesz ugyan olyan, mint régen. Hogyan is lehetne, hiszen a londoni Battersea Power Station rehabilitációja és építészi múzeummá történő alakítása egyben azt is jeleni, hogy egy hullámvasutat építenek az erőmű köré. Az "Építész menet" fantázianevű projekt 100 millió euróból valósul meg.


Our aim was to imagine a new cathedral to architecture, a building that will challenge its sister structure, the Tate Modern, for international acclaim,

A célunk az volt, hogy elképzeljük az építészet egy új katedrálisát, egy épületet, amely a nemzetközi porondon is sikeresen hívja ki maga ellen a Tate Modern-t.

A Temze partján fekvő Battersea Power Station-t Sir Giles Gilbert Scott tervei alapján 1935 és 1955 között építették fel és több mint 50 évig látta el elektromosággal London városát. A téglaépület kiváló példája a viktoriánus kornak, eredeti art deco díszítése szintén egy fontos kulturális örökséggé teszik. Az épület hasznosítására többször írtak ki tervpályázatot, így egy futurisztikus Eco-Dóm, futballstatdion vagy az utóbbi kettő fényében egyszerűnek tűnő park is megvalósulhatott volna, de nem így történt.

A mostani, az ArchTriumph által meghirdetett tervpályázat célja egyértelműen a kiállítótérként történő hasznosítást és az építészeti múzeummá történő átalakítását jelölte meg célként, ahol az AZC pályamunkája diadalmaskodott, amely egyszerre hasznosítja a város kínálta lenyűgöző látványt, valamint belsőépítészeti megoldásaiban megfelelően igazodik az új intézmény missziójához.

Eddig nem tudtuk mi hiányzik egy múzeumból, most már egyértelmű.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása