Muzgo

„A piros bugyelláris” – Blaha Lujza Gödöllőn című kiállítással indul a Híres Hölgyek Gödöllőn tematikus év

P3100131.JPGA Gödöllői Városi Múzeumban óriási tömeg gyűlt össze szombaton 16 órakor. A múzeum időszakos kiállításnak otthont adó szárnyban volt a gyülekező, de percek alatt megtelt a terem, így a későn érkezőket az állandó kiállításba irányították, ahol kivetítőn figyelhették a földszinten zajló eseményeket.

Elsőként a múzeum igazgatónője, Gaálné Merva Mária köszöntötte a látogatókat. A kiállítás apropóját az adja, hogy Blaha Lujza nyári nyaralóját Gödöllőn rendezte be a századfordulón.  Ami az épület különlegességét adta, az pedig a parasztos stílusú bútorzat: a színésznő kedvenc népszínműve, A piros bugyelláris című darab, ihlette a szobabelsőket. A kortársak körében is ismert volt ez a hóbort, több híres vendég is megfordult a ma már nem létező falak között. Az igazgatónő elmondta, hogy az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet irattárában előkerült az a kézirat, melyben Blaha Lujza leírta, hogy a királynő ellátogatott nyaralójába. Ferenc József és Erzsébet királyné is nagy tisztelője volt. Ez a dokumentum egyik fő helyen szerepel a kiállításban.

P3100082.JPGGémesi György, Gödöllő város polgármestere is köszöntötte néhány szóval az egybegyűlteket. A 2012 immáron második a tematikus évek sorában. A tavalyi év tanúsága szerint van igény a minőségi kultúrára. Idén 30 rendezvény valósul meg különböző kulturális intézmények, műhelyek összefogásával. A polgármester ezzel a kis köszöntővel hivatalosan is megnyitotta a Híres Hölgyek Gödöllőn évet.

P3100101.JPGA szintén gödöllői színművésznő, Pécsi Ildikó is megemlékezett Blaha Lujzáról, akit a példaképének tart. A múzeumnak adományozott egy ezüst borostyánlevél alakú ereklyetartóban lévő selyemdarabot, melyen Blaha Lujza néhány sora és aláírása szerepel. Pécsi Ildikó Komlósi Jucitól kapta, aki színész famíliából származik és családi örökségként őrizte. A gödöllői színésznő elmondta, hogy nem talált méltóbb helyet ennek az ereklyének, mint itt a városi múzeumban, abban a városban, ahol Blaha Lujza oly sok időt töltött. A megnyitó ünnepség közös éneklésbe csapott át, mikor is lejátszották Blaha Lujza néhány felvételét, ami gramofonon maradt fenn.

P3100108.JPGA szakmai megnyitót Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója vezényelte le. Röviden ismertette Blaha Lujza életét, amelyben, mint mondta az Osztrák-Magyar Monarchia története bújik meg. Több műfajban is kipróbálta magát, ám mégis a népszínművek mestere maradt, ahol vagy tűzről pattant leányka vagy kardos menyecske szerepeket játszott. A Nemzeti Színház 1901-ben választotta örökös tagjává. 1920-ban ünnepelte 70. születésnapját, Budapesten rendezvények hosszú során köszöntötték fel őt. Megélhette, hogy még életében közteret nevezzenek el róla (a Blaha Lujza teret Budapesten). A nemzet csalogánya 1926-ban hunyt el a fővárosban. A temetésén 120 fős cigányzenekar kísérte végső nyughelyére, a Fiume úti temetőbe.

A megnyitó után libasorban indult el a tömeg az emeleten berendezett kis állófogadásra. A pezsgő és víz mellett meg lehetett kóstolni az aznap bemutatott új tortákat a Soliér cukrászda jóvoltából.

torták.jpg

Ötféle süteményt kreáltak a tematikus év kapcsán, melyek Mária Terézia (mézes-fűszeres alma-körte ragu, lágy muskotályos borhabbal), Erzsébet királyné, (eperhabos, kókuszhabos, kókuszos tészta), Mária Valéra (gesztenyéspiskóta, sárgabarack habbal), Blaha Lujza (mandulás ízű linzer, házi készítésű málnalekvárral, málnás fehércsokoládéval) és Léda (csokoládés-mákos-almás piskótatészta, kávéhabbal és diókrémmel) nevét viselik. Íme néhány kép ízelítőül - a felsorolás sorrendjét követi:

Mária Terézia_torta.JPG Erzsébet királyné_torta.JPG Mária Valéria_torta.JPG Blaha Lujza_torta.JPG Léda_torta.JPG

A szervezők kreativitását dicséri, hogy a süteményes pult mellett helyeztek el egy prospektust, melyen nemcsak a híres hölgyek és általuk ihletett torták képi ábrázolása látható, hanem az édességek története is olvasható.

A kiállítás 2012. szeptember 30-ig látogatható, érdemes ellátogatni Gödöllőre érte. A tárlat megtekintése után a torták megkóstolását is ajánlom!

Villangó – Török Ivett

Másolat - P3100120.JPG

Másolat - P3100119.JPG

Másolat - P3100122.JPG

Másolat - P3100128.JPG

Másolat - P3100127.JPG



--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása