Muzgo

Pályázatot hirdet az Iparművészeti

Az Iparművészeti Múzeum tervpályázatot írt ki a múzeum épületének felújítására. A 19. század végén épült intézmény napjainkban nincs a legjobb állapotban. Jelenleg egy fából épített folyosó veszi körül, ami azt a célt szolgálja, hogy az esetleg a tetőzetről lehulló cserépdarabok és egyéb törmelékek ne sebesítsék meg a járókelőket. Az épület több tonnás csúcsdísze már életveszélyessé vált, így kénytelenek voltak leszedni a kupola tetejéről. A kiépített folyosó bár egyértelműen a látogatók érdekeit szolgálja, azon kívül, hogy nem túl bizalomgerjesztő, még esztétikai problémákat is felvet.

Az Iparművészeti Múzeumot 1872-ben alapították, a jelenlegi helyszínéül szolgáló szecessziós épületet Lehner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1986-ban adták át a millenniumi ünnepség részeként. Az Üllői út sarkán elhelyezkedő múzeumot könnyen fel lehet ismerni zöld és sárga színben pompázó tetőcserepekről, amit a Zsolnay kerámiagyár készített.

A kiírás alapján a tervpályázat célja az épület építészeti, műszaki, műemléki rekonstrukciója. Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy az épület műemléki védelem alatt áll, így a renoválásnak szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Emellett az épület szerkezeti stabilitása, műszaki felkészültsége is hagy kívánni valót maga után. A 19. században még nem gondolhattak a mai modern műtárgyvédelemre, így a kiírás tartalmazza a korszerű raktárak kiépítését is. Aki járt már ezekben a terekben tudja, hogy nagyon hangulatosak, de a törvényi előírásoknak, sőt a megelőző konzerválás feltételeinek sem mindig felelnek meg.

A teljes kiállítási rendszer újraformálását is célként tűzte ki a tervpályázat, aminek egyik fontos része a rendelkezésre álló tér bővítése. Az újraformálás magába foglal egy új, modern, 10 000 m2-en elterülő állandó kiállítást, „az ország kincsesháza” címmel és valószínűleg az időszaki kiállításoknak is több hely jutna. Fontos célkitűzés a magyar design történetének bemutatása és korszerű múzeumpedagógia programokon keresztül ezen ismeretek terjesztése.

A felújítás mellett az épület kibővítésére is sor kerül vagy ahogy a kiírás fogalmaz: "Hőgyes Endre utcai, megvalósulatlan épületszárny helyének beépítés[ére]". Az új épületrészek kialakításánál és persze a renoválásnál is tekintettel kell lenni a helyszínre, a környezetre, hogy urbanisztikailag illeszkedjen a város ezen részéhez. 

Szomorú látvány nyújt most az egykor szebb napokat megélt épület, de reméljük, hogy a mostani intézkedések eredményesek lesznek és hamarosan a múzeum által őrzött történeti értékek méltó, XXI. századi körülmények között kapnak majd helyet. A beérkezett pályaműveket a múzeum alkalmazottjaiból és külső szakértőkből álló zsűri bírálja el. A nyerteseket legkésőbb augusztus 10-ig kihirdetik, mi már nagyon várjuk!

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása