Muzgo

Herend és a porcelán

herend1.JPGHa Herendről van szó, mindenkinek egyből a porcelán jut az eszébe. Nem is véletlenül, hiszen a Herendi porcelán nemcsak nálunk, hanem világszerte híres és népszerű. A Veszprém megyei városban már a reformkorban megindult a porcelángyártás. A gyár azóta is működik, a látványmanufaktúra és a porcelángyártás történetét bemutató múzeum pedig télen-nyáron várja a látogatókat.

Stingl Vince keramikus már 1826-ban igyekezett meghonosítani a kőedénygyártást Magyarországon. Erőt, energiát, pénzt nem sajnálva Herenden gyárat alapított, ám kevesebb, mint másfél évtized múlva megbukott, így a manufaktúrát hitelezője, Fischer Mór szerezte meg. A művészi igényességéről ismert herendi porcelángyártást ő fejlesztette fel és tette igazán világhírűvé.

Annak az igénye, hogy a Herenden születő porcelántárgyakat gyűjteni kellene, már Fischer Mór idején felmerült. Ezért aztán 1852-ben Tatán lévő családi házában állandó kiállítási termet hozott létre, akkor elsősorban még kereskedelmi célból mutatva be a porcelántermékeket. Ennek a gyűjteménynek számos darabja megmaradt, így a mai múzeum arra is rávilágít, hogy ebben a kezdeti időszakban mely tárgyakat akarták leginkább eladni.

herend2.JPGFischer Mór unokája, Farkasházi Fischer Jenő volt az, aki külföldi útjáról hazatérve nagy értékű magángyűjteménnyel gazdagította a gyárat, és az első világháború előtt a kereskedelmi bemutatóteremtől elválasztva, kifejezetten az érdeklődő nagyközönség számára megnyitotta a gyár múzeumát, a mai intézmény elődjét Herenden. Ez azonban csak a második világháborúig állt fenn.

A háború után a múzeumot 1964-ben építették újjá. Ma a Herendi Porcelánművészeti Múzeum gyűjteményként és iparági szakmúzeumként várja a látogatókat. A későklasszicista stílusú, műemlékvédelem alatt álló épület tulajdonképpen maga az egykori gyár, melyben Stingl 1826-ban elkezdte a porcelán előállítását. A kiállítás koncepciója az eltelt évtizedek alatt többször változott. Ma a manufaktúra és a herendi porcelánkészítés történetét, a kedvelt és kevésbé ismert technikájú és motívumú tárgyakat a kezdeti évektől napjainkig bemutató állandó kiállítás található az épületben, valamint az időszaki kiállítások terei.

herend3.JPGA kiállítótér kellően megvilágítva, biztonságos környezetben (vitrinekben, mozgásérzékelővel) tárolva ismerteti meg a látogatót a Herendivel. A vitrinek egymásutániságát pedig időnként megtöri egy-egy bábu – például a Híres megrendelők termében Erzsébet királyné életnagyságú, porcelánból készült szobra látható, – vagy egy enteriőr. A magyarázó felirat talán egy-két helyen soknak tűnhet, de én például itt tudtam meg, hogy Rákosi Mátyás felesége, Fenya Fjodorovna Kornyilova az 1950-es években a gyár egyik kiemelkedő keramikus-tervezője volt.

Azt, hogy a Herendi porcelán mennyire közkedvelt és elismert nemcsak itthon, hanem külföldön is, jól mutatja, hogy tavaly a magyar állam egy 45 darabból álló Herendi étkészletet ajándékozott a brit hercegi pár, Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére, aminek a másolata a múzeumban is megtekinthető.

A látogató belépőjegye megváltásával nemcsak a múzeumba, hanem a vele szemben kialakított idegenforgalmi központba, a Porcelaniumba is beléphet. A „minimanufaktúrában” először egy kisfilmet tekinthet meg a Herendi porcelán történetéről. Ezután, csoportos vezetésben bepillantást kaphatunk a porcelánkészítés egyes fázisaiba: az alapanyag elkészítésétől a kész porcelánig megtekinthetjük a korongosok, modellőrök és porcelánfestők aprólékos, nagy szakértelmet és türelmet igénylő munkáját. Majd egy erre kialakított teremben a látogatók maguk is kipróbálhatnak egy-egy munkafolyamatot, például a porcelánrózsa-készítést vagy az akvarellfestést Herendi-minták alapján.

herend4.JPG herend5.JPG

A múzeum a porcelántárgyak bemutatásán túl a közönséggel való folyamatos kapcsolattartást, rendszeres időszakos kiállításaival és rendezvényeivel a környék kulturális és művészeti életének színesítését is feladatának tekinti. 2002-ben elnyerte az Év Múzeuma díjat.

herend6.JPGHa a múzeum és a manufaktúra után pihenni vágyunk, arra is van lehetőség. Sétálgathatunk az épület szépen gondozott kertjében, a múzeum mellett pedig elegáns kávézó is működik, ahol stílszerűen Herendi porcelánban kapjuk a kávét. Vásárlásra is lehetőség van a márkaboltban, persze ezt kinek-kinek pénztárcája válogatja.

Mindenképpen érdemes egyszer ellátogatnunk Herendre, hiszen a mintegy 180 év történetének megismerése mellett csak ott a helyszínen, a mesterek munkáját testközelből látva értékelhetjük igazán egy porcelántárgy megszületésének pillanatát.

 

Fazekas Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása