Muzgo

Ottlik túra

100 éve született Ottlik Géza. Az évfordulóról a Petőfi Irodalmi Múzeum már több programmal és kiállítással is megemlékezett. Május 23. óta látható a Károlyi-kert mögötti épületben a Minden megvan című emlékkiállítás, míg az interneten az Emlékezések Ottlik Gézára című virtuális tárlat enged betekintést az író múltjába. A PIM szervezésében irodalmárok, színészek, tudósok és művészek szájából hallhattuk Ottlik Géza Iskola a határon című regényét egy maratoni felolvasás keretében. A PIM-ben tehát tombol az Ottlik évforduló, ami a következő év elejéig még rengeteg érdekes programot eredményez.

Az egyik ilyen projekt a Séta Ottlikkal címet viseli. A táblagépeken és okostelefonokon elérhető alkalmazás segítségével az író Hajnali Háztetők című regényét ismerhetjük meg egészen új módon. A PIM, az MTA SZTAKI és MOME Kreatív Technológia Labor együttműködésében készülő alkalmazás segítségével a regény budapesti helyszíneit járhatjuk végig. A rendszer megvalósítása érdekes kihívásokat szült mind a technikai keretrendszert adó (Gudie@Hand séta applikáció) és azt továbbfejlesztő MTA SZTAKI, mind az ötletgazda és a tartalmat előállító MOME Kreatív Technológia Labor esetében is. A projektet átfogó legfontosabb kérdés, ami az egész koncepciót meghatározta, hogy hogyan lehet egy regényt lefordítani a város különböző pontjaira? A regény cselekménye átszövi a fővárost, így sarkalatos kérdés, hogy hogyan alakítsák ki úgy az útvonalakat, hogy az embereket ne kelljen össze-vissza küldözgetni Budapesten? A következő kérdés, hogy megbontható-e a regény narratívája és ha igen hogyan? Hogyan lehet ezt az egészet úgy kivitelezni, hogy a felhasználó számára érdekes és izgalmas élményt nyújtson?

A hétfői nagy melegben a Muzgo csapatának is lehetősége volt, megismerni a készülő alkalamzást és azokat, akik fejlesztették. A PIMben egy rövid prezentáció keretében bemutattták a programot, kaptunk egy helyzetjelentést a jelenlegi állapotról, majd egy rövid kiképzés következett, ahol elmagyarázták, hogyan kell a táblagépeket és az okostelefonokat használni. Így egy iPaddal és a kezelését biztosító tudás birtokában indultunk el a demo séta kezdőpontjára a Fővám térre. Meglepő módon a program minimális interakciót vár tőlünk, így semmilyen technikai woodoo mágiát nem kell bevetni ahhoz, hogy Ottlik regényét felfedezzük. Persze nekünk könnyebb dolgunk volt, mint a majdani felhasználónak, mert minden hozzánemértésünkkel bátran zaklathattuk a fejlesztőket. Természetesen a készítők biztosítottak minket arról, hogy a program használata bárki számára érthető és egyszerű lesz.

Miután a program elsőként ránk rótt feladatát - hogy érkezzünk meg a Fővámtérre - sikeresen abszolváltuk, a készülék feléledt és kezdett bele végtelen monológjába. A helyszínhez igazodó regényrészleteket hallgathattunk végig, miközban a gép újabb utasítást adott, hogy haladjunk az Egyetem tér felé. Az alkalmazás 30-as évek Budapestjét ábrázoló térképén folyamatosan nyomon követthettük helyzetünket, merre kell mennünk és hogy hol vannak a regény helyszínei. Az Egyetem térre a jogász bál miatt kellett elzarándokolnunk, ahol megismerhettük, hogy a regényből felolvasott részletek mellett milyen más módon próbálja nekünk a program felidézni Ottlik korát. Az alkalamzás utasítása szerint - milyen kedves - leültünk a padra és korabeli filmrészleteket, fotókat, cikkeket olvashattunk a jogászbálról, megismertetve minket a regényhez kapcsolódó háttérinformációkkal. A következő pont a Csendeshez vezetett - korábbi Ragúza - ahol azt az utasítást kaptuk, hogy igyunk egy frissítőt és kik lennénk mi, ha ellent merénk mondani! Így egy hideg sör társaságában hallgathattuk végig, hogyan szórakozott a diákság a 30-as években, milyen korabeli humor kötődőtt az éjszakai pillangókhoz. Miután itt is okosabak lettünk, mint 5 perccel azelőtt, utunkat a Kossuth Lajos utca felé folytattuk, ahol a túrának hirtelen vége szakadt: egy köszönőüzenet fogadott minket a fáradozásainkért.

Összességében egy nagyon jó ötletről van szó, ami egy újabb színt ad Budapesthez. Nemcsak a regényt ismerhetjük meg, de a főváros történetébe is bepillantást nyerhetünk. A megértéshez és az élvezhetőséghez egyáltalán nem szükséges elvolvasni Ottlik művét, de maga a túra meghozza ehhez a kedvet. Minden olyan kérdésünkre, ami a demo verzió gyengeségeire vonatkozott, kedvező választ kaptunk, így csak annyi negatívumot tudunk felhozni, hogy rövid volt - de mégis mit várjuk egy demo verziótól. A végleges változatot szeptemberre ígérik a fejlesztők és a Guide@Hand alkalmazáson keresztül lesz elérhető. Mi már alig várjuk.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása