Muzgo

Csomagol az Iparművészeti

Tegnap az Iparművészeti Múzeum összecsomagolta majdnem 100 műtárgyát és teherautókra pakolta azokat. De nem kell megijedni, nem végleg költözteti el őket jövő kedden a múzeum, csak ideiglenesen Rómába utaztatja a 92 szecessziós remekművet a 2013-as Olasz-Magyar Kulturális évad kapcsán. Ugyanis a magyar intézménynek abban a megtiszteltetésben lesz része, hogy február 19. és április 28. között kiállítást rendezhet a Capitoliumi Múzeumban.

312057111121044607_iparmuveszeti_muzeum_budapest_04.jpg

Tiffany, Gallé és a szecesszió mesterei az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből című utazó kiállítás rendezése nagy elismerés múzeumunk számára. A Capitoliumi Múzeum időszaki kiállítótermében ugyanis csak magas minőségű műtárgyakat, gyűjteményeket állítanak ki, mondta büszkén a tegnapi sajtótájékoztatón Takács Imre főigazgató. A kiutazó régiségek 40 százaléka származik magyar alkotótól és ezek a munkák mind korukban, mind ma is versenyképesek a legismertebb külföldi termékekkel.

IMG_0081.jpg

A budapesti Iparművészeti Múzeum a londoni Victoria and Albert Museum nyomán jött létrejött iparművészeti múzeumok közül az egyik legkorábbi és legjelentősebb intézmény Európában. A szecessziós akkor még Art Nuovo (Modern művészet) gyűjteményt már az 1889. évi párizsi világkiállítás alkalmával kezdték el gyarapítani, de Radisics Jenő, a múzeum egyik legkiválóbb igazgatója, az 1900-as évek során tervszerű gyűjtéssel szedte össze a stílus legkiválóbb francia, angol, amerikai, skandináv, német és magyar darabjait.

IMG_0051.jpg

Az utazó kiállítás Csenkey Éva és Gálos Miklós munkája, a katalógusban és a háttérmunkákban Balla Gabriella segédkezett. Gálos Miklós elmondta, hogy a kiállítás szervezésénél kihívást jelentett a különböző anyagú, ezért különböző gyűjteményekbe tartozó műtárgyak listájának összeállítása. A tárlat anyagának nagy részét üveg- és kerámiatárgyak alkotják és ékszerek, kárpitok teszik változatossá. Olyan nagy nevek munkáit utaztatják, mint Louis Comfort Tiffany, Émile Gallé, a Daum fivérek, Zsolnay vagy Rippl-Rónai József.

A sajtó számára péntek reggel rendezett csomagolási eseményen két műtárgyat mutattak be: Asztali lámpa Tiffany-üveg ernyővel és Fríz részlete oroszlánnal. A két értékes tárgy ládákba rakását Illés János és Illés Richárd műtárgyszállítók végezték és Hajtó Kornélia kerámia és üveg restaurátor felügyelte. Az elpakolási folyamatot persze még sok minden más megelőzi, mint ezt Hajtó Kornéliától és Balla Gabriellától megtudhattuk. A műtárgyak először is egy nagyon alapos vizsgálaton esnek át, többször, minden szögből lefényképezik őket, a hibáikat feljegyzik, képen jelölik, állapotleírást és hivatalos adatlapot készítenek róluk. A restaurátor rendeli meg a műtárgy számára legmegfelelőbb csomagolási eszközt, a műtárgy becsomagolásánál jelen van, ellenőrzi, hogy milyen állapotba kerülnek a tárgyak ládába. A szállítás közben is és a kicsomagolásnál is jelen kell lennie egy múzeumi szakembernek, az alkotás esetleges állapotváltozása miatt. Ezek a feljegyzések szükségesek, hiszen a szállításnál a múzeumok, szállító cégek felelősséget vállalnak ezekért a remekművekért.

A kedden induló kamionok majd csak májusban térnek vissza Magyarországra, mikor a kiállítást az Iparművészeti Múzeum a hazai közönség előtt is megnyitja majd.

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása