Muzgo

Külföldi hírek

Holnap zárja kapuit Londonban a Kinetic Art Fair, amit a Wesminster Egyetem Ambika P3 nevű kortárs művészeti és építészeti kiállítási terében rendeztek meg. A kinetika a görög mozgás szóból ered, a mechanikának az erők és a hatásukra létrejövő mozgások kapcsolatát törvényszerűségeit vizsgáló része a fizikában. Ez a művészetbe a robotikával együtt vonult be. Ezen a művészeti vásáron a látogatók találkozhattak Christiaan Zwanniken csodamasináival, melyek egy futurisztikus állatkertet alkotnak és nemcsak egyszerűen mozognak, hanem tapsolnak, visítanak és csikiznek is. A természet Tim Lewist is megihlette, akinek bábui szinte már élnek. 

Március 1-től júliusig látható a Tel Aviv Művészeti Múzeumban az izraeli-francia művész Absalon kiállítása, melyet 1993-as halála óta először mutattak be Izraelben. Követve a művész berlini, rotterdami, sao pauloi kiállításait, itt is három dimenziós munkái, rajzai és videóit kapnak helyet. Absalon nagyon fiatalon 26 éves korában hunyt el, művei azóta a legnagyobb múzeumok gyűjteményeiben tűnnek fel, 6 művész évének termékeit híres kiállításokon mutatják be. Alkotásai klasszikus modern építészeti jelleget idéznek, hasonlóságot mutatnak az orosz konstruktivizmussal, a De Stij és Bauhaus munkásságával.

Moszkva főterén, a Vörös téren található Lenin Mauzóleuma, ami most felújítási munkák miatt ideiglenesen zárva tart. Ez adta az ötletet a moszkvai magán művészeti múzeum kurátorának Elena Klemnishevanak egy rendhagyó Lenin emlékszoba készítéséhez, ami időszakos mauzóleumként üzemel. Aki ide látogat az a kiállításoktól nem vár mást, mint a szovjet-éra nagyjainak szobrait festményeit és történetét, de a Lenin mauzóleum szoba érdekességeket tartogat a vendégeknek. Egy elsötétített szobában fekszik Lenin teljes alakos viasz szobra, ami lélegzik, testén keresztbe tett karral és a mellkasa fel-le mozog mintha csak aludna. A meghökkentő látványosság sokakat megrémít, vagy megbotránkoztat, de van olyan is, aki jót kacag a látottakon.

Trailblazers – a Celebration of Remarkable Women in Science című kiállítás nyílik március 8-án Newcastle-upon-Tyne Discovery Museumban. Olyan a tudomány területén vezető női személyiségeknek állítanak itt emléket, mint Marie Stopes paleobotanikusnak, aki harcolt a nők jogaiért, támogatta a fogamzásgátlást, vagy Dorothy Hodgkin aki 1964-ben Nobel díjat kapott a penicillin és az inzulin feltérképezéséért. A tárlat megnyitóját a nemzetközi nőnapra időzítették, hogy így is felhívják a figyelmet arra, hogy a nők egyenjogúságát még több területen kéne érvényesíteni, főleg a tudományos szférában, ahol nem kapnak akkora helyet vagy elismerést mint a férfiak. 

Bécsben a Leopold Múzeum Meztelen férfiak 1800-tól napjainkig című kiállításán tényleg szó szerint napjainkig mutatták be a meztelen férfiakat. Ugyanis a tárlatra érkezők a ruhatárban nem csak a kabátjukat vették le, hanem a pólójukat, a nadrágjukat és alsóneműjüket is. Mindent, kivéve a cipőjüket és zoknijukat. Persze nem kell megijedni ez nem egy átlagos napon történt, hanem egy különleges nudista program keretében. A nudista tárlatvezetésről egyik férfi látogató nyilatkozta, hogy egészen izgatott volt, hogy részt vehet egy ilyen formabontó programon, az elején kicsit zavarban volt, de mikor a felöltözött tárlatvezető elkezdett a képekről mesélni az egész teljesen természetessé vált számára. A múzeumnak a kiállítás kapcsán nem ez volt az eső meztelen programja, például hívtak már aktképhez modellt ülő férfiakat is, akit a közönség lefesthetett, lerajzolhatott. Hölgyek figyelem: az októberben nyitott kiállítás még március 4-ig megtekinthető!

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása