Muzgo

Örkény 100

orkeny.istvan.jpgCsütörtökön délelőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) nyílik Örkény István tiszteletére rendezett emlékév, de 100. születésnapjára az ország több kulturális intézményében is megemlékeznek. 

A világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője 1912. április 5-én született Budapesten.

A PIM-ben csütörtökön este fél hatkor Esterházy Péter író és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitja meg a Mi mennyi? - Örkény István százéves című kiállítást. A tárlat bemutatja az író életútjának főbb állomásait, miként lett gyógyszerész és vegyészmérnöki diplomát szerzett fiatalemberből világhírű szerző.
A múzeum csütörtökön délelőtt ad otthont az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Egypercesek színpadra című középiskolai drámapályázat ünnepélyes eredményhirdetésének, bemutatják a Magyar Nemzeti Bank Örkény István emlékérmét, valamint elindítják az Országos Széchényi Könyvtár www.orkenyistvan.hu honlapját is. Három órától könyvbemutatók várják az érdeklődőket. 

Csütörtökön este nyolc órakor Nézzünk bizakodva a jövőbe címmel emlékestet tartanak az Örkény Színházban, valamint kihirdetik az Örkény István-drámapályázat eredményeit is.

Április 6-án PIM-ben mutatják be Berényi Gábor A Szkalla lányok című művét, amely az író híres drámáján, a Macskajátékon alapul.

Április 7-én hét órakor Meddig él egy fa? címmel nagyszabású Örkény-gálaesttel emlékeznek az íróra a Pesti Színházban Marton László rendezésében.

A Cultiris Galériában május 31-ig fotókiállítást láthatnak az érdeklődők, amelyen neves fotográfusok, többek között Benkő Imre, Dormán László, Keleti Éva, Koncz Zsuzsa, Szilvásy Z. Kálmán, Nádas Péter idézik fel az író emlékét. 

(Forrás: MTI)
(Kép forrása

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása