Muzgo

MuseumNext negyedik adag!

Egy, kettő, három és a negyedik, egyben utolsó adag a Museum Next előadásainak szinopszisfordításait közlő sorozatunknak. Egy ideje már publikálni akartuk, de az utolsó utáni pillanatokban is mindig felkerült egy-két újabb előadás, de nyugaton a helyzet változatlan és egy nindzsa se csempészett be újabb prezentációkat a programba. Akkor nézzük mit is kínál még Európa legnagyobb múzeumi konferenciája!

A földalatti városok élete - mit lehet kezdeni a negatív örökséggel?
Aleksandra Janus, Jagiellonian University. Dorota Kawęcka, Reinwardt Academy
Hogyan fedezhetünk fel egy várost, ami már nem létezik? Az új médium jelentheti a megoldást azzal, hogy egy olyan eszköz ad a látogatók kezébe, amivel hozzáférhetnek a múlthoz? Ez a prezentáció azt vizsgálja, hogy a technológia segítségével hogyan könnyíthetjük meg a negatív örökség bemutatását azáltal, hogy nem egy fix pontból, hanem szélesebb perspektívából szemléljük az eseményeket, ami több interpretációs lehetőséget nyújt az olyan esetek kapcsán, mint a Varsói Felkelés és annak a hatása a jelenre. 

Mi történik, ha egy múzeum elérhetővé teszi a gyűjteményéről szóló adatokat?
Steve Devine, Manchester Museum
Ez a prezentáció a Manchester Museum és a Whitworth Art Gallery által közzétett két adathalmaz életét követi végig. Megtudjuk, mit tanultak a munkatársak egy éppen futó kutatási projekt alatt és elmondják, hogy a közösség hogyan használta fel a megosztott adatokat különböző technológiákon keresztül, különféle kontextusokba helyezve. A korlátok lebontása és a széles hozzáférhetőség az egyiptológiai adatok meglepő használatához vezetett, továbbá a Withworth Art Gallery adatait felhasználva szó szerint a digitális tájképre rakta gyűjteményének képeit. Nem várt eredményt tapasztaltak.

Google Analytics-on alapuló evidence-based változásmenedzsment gyakorlati tapasztalata
Andrew Lewis, V&A (Victoria and Albert Museum, London)
Ez a szekció azt elemzi, hogy a webstatisztikák célzott használta hogyan segíthet a korlátozott webes erőforrások menedzselésében egy komplex szervezeten belül. Praktikus tanácsokkal és tippekkel lát el egy működő rendszerről, ahol egyszerű felmérések után az adatokat arra használták, hogy konszenzusra jussanak, és ezáltal befolyásolják a döntéshozási mechanizmust. Kihívások, taktikák, sikerek és bukások mind szóba kerülnek. Ez a blokk szervezetek attitűdjét próbálja befolyásolni és nem szükséges a webes technológiák vagy a Google Analytics beható ismerete.

Interaktív tanulás alternatívák: egy RFID sikersztori
Glenda Smith, Museum of Australian Democracy at Old Parliament House (MoAD). Darran Edmundson, EDM StudioI
Ezen a rövid előadáson a hallgatók bepillanthatnak a MoAD érintőképernyő alapú fejlesztésébe, ami helyettesítheti a sokkal hagyományosabb, papíralapú “diák munkalap” alapú tanulást. Az RFID technológia és a MoAD 50+-os érintőképernyők segítségével a diákcsoportok a szokásos feladatokon keresztül megismerkednek a múzeum tárgyaival, képeivel és történeteivel. A kulcsfontosságú döntések mögötti racionalitásról és a kompromisszumokról fognak beszélni és levonják az általános tanulságokat egy komplex múzeumi szoftver projektjének sikeres irányításából.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása