Muzgo

Andy Warhol időkapszulái

Andy Warhol nem sok mindent írt le élete folyamán, viszont 1974-től kezdve 1987-ben bekövetkezett halálig rengeteg tárgyat raktározott el dobozokban. A dobozok eredeti rendeltetése az volt, hogy megkönnyítsék a költözést új, a New York-i Broadway 860-ban található stúdiójába, de a művész utána is megtartotta szokását, hogy a leveleket, fényképeket, magazinokat, újságokat, de bármit, ami a keze ügyébe került papírdobozokba pakolja. Ezeket hívjuk ma időkapszulának, és több mint 600 darab létezik. Ma ezek az Andy Warhol múzeumban vannak, ahová a művész halála után kerültek. 

A dobozkara sokan, csak úgy hivatkoztak, hogy "Andy cuccai", de a múzeum felismerte, hogy milyen fontos információkat nyújhatnak a dobozok Andy Warhol életére és művészi munkásságára vonatkozólag, így a múzeum három munkatársa csak azon fáradozik, hogy beleltározza az anyagokat. A TC21 doboz tartalmába például itt lehet bekukkantani. Nem minden időkapszula egyszerű papírdoboz! Akad például egy hatalmas utazóbőrönd is, aminek a kicsomagolását egy videóblog keretében is dokumentálta a múzeum. Íme:

Szerencsére azt nem kell végignéznünk, ahogy beleltározzák a sok tárgyat, de arról szintén készült videó, hogy pár hónap elteltével visszapakolják a dolgokat. Itt azt is megfigyelhetjük, hogy milyen módon próbálják védeni a tárgyakat.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása