Muzgo

Mert az ember már túl mainstream

Dél-Koreában található Daegu városának egyik múzeumában egy 120 centi magas 60 kilós robot kalauzolja végig a látogatókat a kiállításokon. A végsebessége 20 méter percenként, de képes a saját tengelye körül is megfordulni, ami azt sejteti, hogy nagyon jó manőverezésre képes. Valljuk be ez egyáltalán nem nevezhető hátránynak, mert senkinek se hiányzik egy elefánt(robot) a porcelánmúzeumban. A robotot eredetileg a szöuli Természettudományi Múzeum számára fejlesztette ki a koreai Corebell cég.

A robot egy csomó szenzorral, kamerával van felszerelve és belső térben működő GPS-szel, hogy ne tévedjen el. Hiába keresetem Youtube-on nem találtam erről videót, hogy megnézhessük, hogyan is működik a gyakorlatban. A legjobb képek egy márciusi robotikáról szóló konferenciáról származnak, ezeket bele is illesztettem a cikkbe. Mint látjuk a koreai fiatalok egyáltalán nem illetődtek meg a robot láttán - ami nem csoda egy olyan országban, ahol nemzeti sport a StarCraft. Szintén figyelemre érdemes azok a robot "szemei", amik a közkedvelt távol-keleti smiley-kat utánozzák. Ennek persze kulturális magyarázata is van, mert az ázsiaiak az arc nonverbális jelei közül inkább a szemek által közvetített információt értelmezik.

Aki tud koreaiul az a hivatalos oldalon is tájékozódhat. Például mennyibe kerül? R2D2 nincs? Ti mit szólnátok ha egy robot tartaná a tárlatvezetést?

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása