Muzgo

Mindenes a restaurátorműhelyben

Restaurátor egy modern művészeti múzeumban? Elsőre kicsit talán furán hangozhat. Az biztos, hogy nem sűrűn szembesülhetnek olyan feladatokkal, hogy egy összeégett, darabokban heverő, több száz éves bútort kell "újjá" varázsolni, de így is érdekes kihívásokkal kell szembenézniük. 

Egy példa erre Duane Hanson műtárgyai. Az 1996-ban elhunyt szobrász védjegyei a megszólalásig élethű szobrok. Történt a minap, hogy a Milwaukee Art Museum kölcsönadta a művész "Janitor" című munkáját a Walker Art Centernek a Lifelike című tárlat miatt. A Janitor, vagyis gondnok, bár a Scrubs után lehet szerintem mindenesnek is fordítani egy teljesen élethű szobor, ami in situ ábrázolja az egyént annak minden szakmai kellékével. Nem egyszer előfordul, hogy a látogatók úgy gondolják elemelhetnek egy-két tárgyat a szoborról, így a restaurátort állítva szinte lehetetlen küldetések elé, mint például egy ugyanolyan '60-as, '70-es években készített golyóstoll felkutatása.

A másik érdekes dolog ezzel kapcsolatban, hogy a nagyközönség vevő lenne az ilyen témájú bejegyzésekre? 

A restaurálás nyilvánvalóen betekintsét enged a folyamatba, abba hogy hogyan dolgozott a művész, a kreativitásba.

Milwaukee Art Museum blogbejegyzésében a teljes restaurálási folyamatot elolvashatjuk. Hogyan állítják helyre az emberi hajat? 

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása