Muzgo

Helsinki nem kér a Guggenheimből

Úgy gondolnánk, hogy ha a Solomon R. Guggenheim Foundation kiszemel egy országot arra, hogy ott felépítsen egy múzeumot, akkor azt ott tárt karokkal várják. Eddig a sajtó attól volt hangos, hogy kinek mennyire tetszik az Abu Dhabiba tervezett épület, erről mi is beszámoltunk.

Most pedig a finnek mondták az a projektre, hogy köszönjük, de nem kérjük. Januárban jelentette be az Alapítvány az építési tervet, februárban azonban már húzták-halasztották a dolgot, a Guggenheim sem siette el. Most szerdán pedig a Helsinki városi tanács 8-7 arányban visszautasította a tervet. Paavo Arhinmaki kultúrminiszter azt mondta, hogy a 180 millió dolláros múzeumi projekt túl drága lett volna nekik. 

A Guggenheim Alapítvány igazgatóhelyettese, Ari Wiseman azt nyilatkozta, hogy azért válaszották Helsinkit, mert itt szerintük nagy az érdeklődés, sőt hagyománya van a művészet és a design iránti fogékonyságnak, az emberek pedig magasan képzettek, ami elősegíti a múzeum és a látogatók közötti sikeres kapcsolatteremtést.

A mai, még mindig nem a legjobb gazdasági helyzet sok mindenre magyarázat. Vajon mennyit vesztettek a finnek azzal, hogy leszavazták a tervet és mennyit nyertek?

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása