Muzgo

Samba De Janeiro

A világhírű építész Santiago Calatrava május 2-án mutatta be múzeum tervét a "Holnap múzeumát", aminek 2014-es átadásával számol. A project Rio De Janeiro nagyszabású városfejlesztési tervének keretében valósul meg, mert 2014-ben Futball Világbajnokságnak, míg 2016-ban az Olimpiának ad otthont a város, ezek pedig megkövetelik az urbanisztikai fejlesztéseket.

A múzeum fő tematikája környezetvédelem és az, hogy az ember milyen hatást gyakorol a Földgolyóra. 2050-re 9 milliárdan is élhetünk ezen a bolygón. A 30 ezer négyzetméteres területre tervezett épület esetében, így nagyon fontos szerepet kapott a környezet. Kertekkel, tavakkal, kerékpárutakkal sétálóutakkal tervezi körülvenni az épületet Calatrava, de arra is figyelt, hogy közvetlenül tapasztalja meg a látogató a környezettudatos energiagazdálkodást. A kertek locsolását az öböl megtisztított vize fogja szolgáltatni, de ezt használja a légkondi is a hűtésre. A napelemek szinte kötelező tartozéknak tekinthetőek.

Calatrava úgy tervezte meg az épületet, hogy kihasználja De Janeiro adta látványt is. A múzeumról rá lehet látni a híres 17. századi São Bento monostorra.

A múzeum nem csak egy tárgy, hanem maga a város. A táj egy alapvető elem.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása