Muzgo

Az ArtSpotter

A művészet, a geolokcáió és közösségi szolgáltatások frigyét vizsgálva eljutottunk már az ArtFinderig, amitől vegyes érzelmekkel vettünk búcsút. Vizsgálódásunk tárgyának legújabb alanya az ArtSpotter egy londoni székhelyű, 2010-ben alapított start up.

A bonyolult, túl sok mindent magába olvasztó ArtFinder helyett az ArtSpotter végtelen egyszerűnek tűnik. Igazából maga a neve is annyira beszédes, hogy pontosan leírja, hogy mit takar a szolgáltatás, de emeljünk ki egy-két dolgot: "A művészet mindenhol ott van, az egész világon." "A művészet a társadalom része, így mindenkinek szól." "Minden lehet művészet." Egy nyílt közösségi szemlélet rajzolódik ki, ami csak annyi kér tőlünk, hogy nyitott szemmel járjunk a világban. A lényeg, hogy az ArtSpotter jól fókuszál egyetlen feladatra: csak és kizárólag kiállítások vannak a rendszerben, de a legtágabb értelemben véve, mert kültéri installációk és street art is szerepelhet az adatbázisban. Az éppen futó kiállítások közül egy térképen kedvünkre szemezgethetünk, kereshetünk. Világszinten az eloszlás itt is elég egyenetlen, mert míg London, München, New York tele vannak éppen futó kiállításokkal, addig Budapesten most nem találtam semmit, amit rögtön orvosoltam is. 

Itt jön a teljes szemléletbeli váltás az ArtFinder felemás megoldásához képest. Mert mi történt miután nem találtam semmilyen kiállítást Budapesten? Hozzá is adtam a Ludwig Múzeum és a Műcsarnok egy-egy éppen futó kiállítását. Mivel az intézmények nem voltak benne a rendszer, így gyanítom, hogy Magyarországról még nem sokan használták az ArtSpottert. Bizonyára nem fog mindenki ezen poszt hatására hirtelen minden fellelhető kiállítást felrakni a rendszerbe, de egy-két olyan ember, aki lát fantáziát az ArtSpotterben, egész Budapestet be tudná "pöttyözni". 

Sokkal fontosabb a geolokáció az ArtSpotter esetében, mint az ArtFindernél láttuk. A főoldalon nagy betűkkel arra buzdít, hogy töltsük le az okostelefonos alkalmazásukat. Ha csak hozzá akarunk adni egy-két kiállítást még nem elengedhetetlen a mobil, de arra, hogy az ArtSpotterrel felfedezzünk egy várost, jelen kell lennie a mobiltelefonokon is, amit így is, úgy is mindenki hurcibál magával mindenfele. Így a városban barangolva egy-két rövid kattintással megoszthatjuk a szembe jövő zseniális graffitiket is.

Az ArtSpotter egy jobban átgondolt, jobban fókuszált szolgáltatás, mint az ArtFinder. Arculat és kommunikáció tekintetében is egységesebb, amit azért tartok fontosnak, mert sok olyan szolgáltatást kínál, ami átfedésben van a Facebookkal, és komoly versenytársakkal rendelkezik. 

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása