Muzgo

Absolut Mapplethorpe

A Ludwig Múzeum harmadik emeletének falát Mappelthorpe képei borítják. A mai naptól látogatható az alkotó életművét bemutató tárlat. A megnyitóra tegnap este került sor a Ludwig Múzeum előtt, a kávézó területén. A hangulatról az Absolut Vodka gondoskodott, csak hogy értsétek a poszt címét. De ki is Mapplethorpe? Ki ez a művész, aki miatt egy múzeumigazgatót letartóztattak, mert a kiállított fotókat a rendőrség pornográfnak találta?

Robert Mapplethorpe eredetileg festészetet, szobrászatot tanult, majd a 70-es évek elején szerzett egy Polaroid fényképezőgépet, ami munkásságát a fotográfia irányába terelte. Képei híressé tették, 1989-ben bekövetkezett halála előtt olyan múzeumokban állított ki, mint a New York-i Whitney Múzeum vagy az amszterdami Stedelijk. Élete és munkássága a Nagy Almához köthető. Műveinek alanyait és témáját személyes környezetéből merítette - művész, színész, zenész barátaitól kezdve New York szado-mazó szcénájáig. Fényképei jellemzően fekete-fehérek. A művek nagy részét műteremben készítette, így precízen, pontos beállításokkal dolgozhatott, szinte szoborszerű megjelenést kölcsönözve a kép tárgyának. A fényképek témái akkoriban sokak felháborodását kiváltották.

Ilyen mértékű Mapplethorpe kép koncentrációt még nem látott a magyar közönség! Ugyan egy-két alkotása nemzetközi kontextusba ágyazva látható volt már Budapesten, például a Szépművészeti Múzeumban, de teljes életművét bemutató kiállítása még nem volt hazánkban. A tárlat ilyen szempontból illik a múzeum eddigi stratégiájába, hiszen a Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi, Robert Capa után egy újabb fotóművész munkásságának teljességre törekvő bemutatásával találkozhatunk. Robert Mapplethorpe képeivel kapcsolatban Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója az emberi test ábrázolását, az identitás keresés kifejeződését, a személyiség autonómiájának megjelenését tartja a legfontosabbnak, ami megkerülhetetlenné teszi az alkotót az egyetemes művészettörténetben.

A tárlat a múzeum harmadik emeletén található hatalmas, szellős térben kapott helyet, ahol összesen 179 képet erősítettek a falra. A fotókat tematikusan rendezték el, kiemelve a művész legkedveltebb témáit. Így egy könnyen érthető képet kapunk az alkotó munkásságáról. Portrék, az emberi test, fallosz és virágok, ha röviden összegeznem kellene. Minden fénykép eredeti, a készítő saját keze által nagyított. Mind fekete-fehér, a nagy része ezüst-zselatinos nyomat, szürkére vagy fehérre mázolt falak előtt.

Az első nagy blokkban a portréképek kaptak helyet. Itt olyan művészek arcképei előtt ámulhatunk, mint Donald Sutherland, Cindy Sherman, Andy Warhol vagy maga a művész. Mapplethorpe önarcképein végigkövethetjük életét, szexuális beállítottságának változásait is. A következő nagy egységet Patti Smith, ismert punk zeneszerzőnő fényképei alkotják, aki egy időben Mapplethorpe élettársa és haláláig barátja volt. Leghíresebb képei az emberi testről készültek. A fény-árnyék játékainak köszönhetően a test legrejtettebb izmait is fel lehet fedezni rajtuk. Itt kiemelendő Lisa Lyon első testépítő nőről készült képei. Mapplethorpe ugyanolyan precízen, művészi tökéletességgel örökítette meg a következő terem falloszait is. Az utolsó egységben virágok és szobrok képei kaptak helyet.

A kiállítás apropóján egy múzeumboltot is felépítettek a térben, ahol a Mapplethorpe képeivel ellátott ajándéktárgyak mellett a múzeumshop többi termékeit is megvehetjük. Vajon bejön a cross selling?

Az első gondolatom az volt, hogy a képei jók. Sőt. Zavarba ejtően jók. Akármilyen szokatlan is a témaválasztása a képek művészi erejét nem lehet vitatni - ahogy a kurátor, Erőss Nikolett is rámutatott a képek esztétikus mivoltára. Igazából én ebben látom azt, hogy a tárlat könnyen fogyasztható, még akkor is, ha komoly társadalmi kérdést feszeget, így mindenkinek csak ajánlani lehet ezt a kiállítást.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása