Muzgo

ArtStack: a művész Pinterest

ArtFinder és az ArtSpotter után egy újabb web2.0-ás megoldás kerül terítékre, az ArtStack. Ennek koncepciója a korábban bemutatott szolgáltatásokhoz képest megint kicsit más. Az ArtStack fókuszában a közösség áll, ahogy az oldal fogalmaz: a művészet felfedezésének legjobb módja az embereken keresztül lehetséges.

Az oldal egyenlőre béta verzióban fut, de a tesztelésre bárki jelentkezhet. A meghívóra várni kell egy kicsit, de aki nem bír magával az bejelentkezhet a Facebook felhasználónevével és rögtön belecsaphat a lecsóba. Az ArtStack puritán, fekete-fehér designján könnyű eligazodni: egy központi folyamba integrálódik bele minden. Itt láthatjuk azt, hogy milyen műveket osztottak meg azok, akiket követünk, milyen műveket tartunk mi érdemesnek arra, hogy a barátainkkal megosszuk, valamint itt értesülhetünk arról is, hogyha a barátaink elkezdenek valaki mást követni. Tehát az oldal központi eleme a facebookról jól ismert "fal".

Sokat dob az egészen, hogy kortárs művészek is benne vannak a rendszerben, így tudom követni Ai Wei Weit, Jeff Koonst, Damien Hirstet. Mára már halott mesterek, mint Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Salvador Dalí is szerepelnek az adatbázisban. Persze azt, hogy ezeket a profilokat ténylegesen a művész menedzselné, nehéz elhinni. Az, hogy milyen művek vannak a rendszerben 100%-ban a közösségen múlik. A Pinterest "pin" gombjához hasonlóan egy egyszerű kattintással megoszthatjuk a böngészés közben felfedezett műveket az ArtStacken. Ez azt is jelenti, hogy igazából bármi felbukkanhat a rendszerbe - a művészet definícióját a közösség alakítja ki. A reneszánsztól kezdve, a modern-, post-war és kortárs művekig szinte minden korból találunk műtárgyakat.

Miután regisztráltunk az ArtStack rendszerébe az oldal mindent megtesz, hogy aktív használatra ösztökéljen. Erin Kovitz a lap egyik megalkotója kezd el követni, de néha egy-egy emailt is küldenek, hogy felhívják a figyelmünket arra, hogy mi is történt az profilunkban. Az ArtStack legnagyobb előnye, az ArtFinderrel szemben az egyszerűsége. Igazából nem is ez a szolgáltatás a legnagyobb vetélytársa, hanem a már említett Pinterest, mert az ArtStack pontosa azt tudja, mint ez utóbbi, hihetetlen népszerűségre szert tevő szolgáltatás. Csak az ArtStack még gyerekcipőben jár és az még a jövő zenéje, hogy mennyiben tud újat mutatni.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása