Muzgo

Csárdás, polka, zepperli

csardas03.jpgA Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszakos kiállítása összekapcsolja a kereskedelem és a szórakoztató vendéglátás témakörét, így adva alkalmat arra, hogy a látogató bepillantást nyerjen a 19. század kultúrájának meghatározó részébe. A kiállítás apró mérete (mindössze 2 terem) ellenére rendkívül színvonalas, sokféle tárgyat vonultat fel, az interaktív elemek és a plakátokon olvasható társadalomtörténeti áttekintés hatására úgy éreztem magam, mintha máris egy kávéházban múlatnám az időt (amit igaz, tisztességes nőknek kíséret nélkül nem illett - mint a kiállításból kiderül).

Az első teremben főként korabeli hangszerek találhatóak, például klarinét, hegedű és verkli, a kor hangszeriparának és zeneiségének történetét 7 tabló meséli el. Ahhoz pedig, hogy a látogatót igazán megérintse a téma, a korszak ismert dalai csendülnek fel a fülhallgatókból, a közel húsz mű alkotói között nem kisebb személyek szerepelnek köztük Schubert, Erkel és Liszt művei.csardas04.jpg

A második terem bal sarkát egy kávéház részletének berendezéséből alakították ki, itt láthatóak a kávéházak étlapjai, különleges táncrendek, étkészlet, meghívók és egy interaktív felület, melyen a korszak legnépszerűbb kottái olvashatóak. Ebben a teremben is lehetőség van korhű zene hallgatására, a tárgyak kontextusba helyezését 7 tabló segíti, a hangulatot pedig a terem végén egy táncteremnek berendezett enteriőr részlet teremti meg.

A kiállítás elsősorban érzelemre hat, feliratai informatívak, magyarul és angolul jelennek meg, a vitrinek megvilágítása azonban nem tökéletes, az üveg gyakran tükröződik. Bár a tárgyak között csak elvétve akad igazán különleges darab, a magyarázó- és interaktív elemek, s a képek élvezetessé teszik a kiállítást. A helyhiány miatt kb. 10 ember láthatja egyszerre a tárlatot, rövid családi kikapcsolódásnak tökéletes, remek példája annak, hogy kis kiállítás is lehet igazán nagyszerű.

Bódai Dalma

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása