Muzgo

Van ilyen múzeum?

Azt hiszed, hogy már minden múzeumot és kiállítóhelyet ismersz a fővárosban? Sőt talán már ki is találtad, hogy melyik intézményeket fogod meglátogatni szombaton. Most fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a nagy múzeumok mellett figyeljünk a kicsikre, a specális gyűjteményekkel rendelkezőkre is. Miért? Mert jók!

Kezdjük a várostól legtávolabbi helyszínnel, a Liszt Ferenc Repülőtér (a könnyebbség kedvéért Ferihegy) 2-es termináljánál található Ferihegy Repülőgép Emlék-parkkal. Itt az alaphangot a közvetlen közelében ténylegesen működő reptér, a fel és leszálló gépek adják, de a programok sem utolsók. Részt vehetünk egy pilótakiképzésen egy repülőgép-szimulátor segítségével, majd este 8 órától egy 24 éve pihenő gép kel újra életre - 1800 lóerő lendül mozgásba.
Aztán maradjunk még a technikánál, de helyszín legyen már Pest szíve. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezetébe tartozó Elektrotechnikai Múzeum látványos kísérletekkel, izgalmas előadásokkal, mondhatni színes-szagos fizikaórával várja az érdeklődőket. Lesz itt neonreklám az 1930-as évektől kezdve, Electro Magica (vagyis egy kis utazás az elektromosság körül) és többek között még arra is rádöbbenhetünk, hogy mit jelentett régen egy villamosított háztartás.

A villamoson éppen ma szúrt szemet nekem a Deák téri aluljáróban található Földalatti Vasúti Múzeum plakátja. Első ránézésre meg is lepődtem, hogy most ez mi, de aztán jót derültem az 1958-as falragasz másolatán. A kiállítótérben ugyanis a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg az új időszaki kiállítás, ahol 40-50-60 évvel ezelőtti plakátokat nézhetünk meg. A BKV sokunk mindennapjainak szerves része, de adjunk neki egy kis teret a szabadidőnkben is - két átszállás között térjünk be a múzeumba. Addig is tartsuk észben: „A kötőtűk használatából eredő esetleges balesetek, sérülések feltétlen megelőzése érdekében kérjük, hogy az utazás tartama alatt a horgolástól és kötéstől tartózkodni szíveskedjenek.”

Ha már meguntuk a sorbanállást, de még túlteng bennünk a tettvágy, ha úgy gondoljuk, hogy jobbak lennénk, mint a nagyok az éppen futó EB-n, akkor menjünk a Múzeum Éjszakáján a Magyar Sportmúzeumba. A Puskás Ferenc Stadionnak a nagyközönség elől eddig elzárt részein az épület történetét bemutató, az 1950-es éveket és a Népstadion időszakát idéző kiállítás áprilisban nyitotta meg a kapuit. A tárlat mellett azonban mi magunk is fűre léphetünk, és benevezhetünk a tizenegyesrúgásba, bemehetünk a válogatott öltözőjébe, megnézhetjük a Puskás-hagyaték egyes relikviáit, és emellett még meccset is nézhetünk.

És akkor egy teljesen más téma: a bélyeg. Kézzel vagy géppel írott levelek kora leáldozóban van az informatikától feldúsult világunkban, de azért még nem kell leírni és elfelejteni ezeket a pár centis papírlapocskákat. Így gondolja ezt a konkrétan rájuk szakosodott Bélyegmúzeum is. A különféle foglalkozások mellett a Titokszobában UV-fény mellett feltárulnak előttünk a bélyegek szabad szemmel nem látható titkai, emellett érezhetjük magunkat akár az angol királynő helyében is, hiszen arcképünk felkerülhet a színes ragasztványokra, sőt mivel mindez valódi és hiteles, még fel is adhatjuk a levelet.

Ha az összefoglalónkat a gépekkel kezdtük, akkor a befejezésben legyen szó a természetről. Az Állatorvos-történeti Gyűjteményben leszámolhatunk fóbiáinkkal! “Nemszeretem” állatok lett a program hívószava, ahol olyan élőlényekkel kerülhetünk kapcsolatba, amilyenektől mindig is írtóztunk - hátha most sikerül legyőzni ezt a gyengeségünket. A szervezők igyekezni fognak, hogy segítsenek ebben.

Íme tehát pár helyszín a Múzeumok Éjszakájának kínálatából, ami elsőre talán nem jutna eszünkbe, de most, ha már úgyis egész estés útra indulunk látogassunk el egyikük-másikukba, mert ezek az intézmények is ugyanolyan nagy szeretettel, lelkesedéssel és érdekesebbnél érdekesebb programokkal várják a látogatókat, mint ismertebb társaik.

Légrády Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása