Muzgo

Kedves muzeológus,

team-justice-league.jpgképzelj el egy olyan Múzeumok Éjszakáját, ahol szuperhősi képességekkel felvértezve oldod meg az extrémebbnél-extrémebb helyzeteket; ahol olyan programod lehet, mint senki másnak, mert a pénz nem számít... Melyik muzeális intézmény ne játszana el szívesen ezekkel a gondolatokkal? Szerintem mindegyik. Adjuk is át a szót azoknak, akik mindent bevetnek azért, hogy szórakoztassanak bennünket az év leghosszabb éjszakáján.


Melyek voltak az eddigi legextrémebb helyzetek?

“Extrém helyzet? Hm. Az egész szituáció extrém, vagyis nem a normál ügymenetet követi, pl. amikor egy teljes tánckar öltözik egy 3x3 méteres irodában. De mindig meg szoktuk oldani az ilyen helyzeteket.” (Bélyegmúzeum)

“Egyszer egy látogatónak sikerült elemelnie egy Bambis üveget, ezen kívül negatív élményeink még nem voltak. Egyik évben ingyen osztottuk a fagyit a látogatóknak (még az V. kerületi helyszínen), ekkora tömeg még sosem állt egyszerre a múzeum előtt, a Bazilika előtt kígyózott a sor - de legalább sokan jöttek be a kiállításainkra.” (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátói Múzeum)

“Nagykövetek és gyerekek lábtengózása legendás focistákkal az udvaron, a 2010-es VB idején. Botrányos hírét keltették, pedig a sport szerepét szerettük volna hangsúlyozni egymás megértésének, megismerésének és elfogadásának érdekében.” (Holokauszt Emlékközpont)

“Háromnegyed egykor még egy póttúrát kellett indítani éjszaka azoknak, akik nyitástól kezdve sorban álltak és éjfélig nem kerültek be az épületbe. Még egy kismama nagy pocakkal is fél egyig várta, hogy bejusson.” (Gödöllői Királyi Kastély)

“Nem igazán lehet ilyen dolgokat említeni, inkább általánosságban elmondható, hogy az egész esemény piknikszerű és a hely varázsa sokat ad hozzá a hangulathoz. Különleges élmény a múzeum falain belül lenni ilyen késői órákban és részt venni nem mindennapi programokon. Éjfél után pedig olyan programok lesznek, amelyek egyedinek számítanak, például az éjszakai séta és a hastáncbemutató.” (Petőfi Irodalmi Múzeum)

Ha a pénz nem számítana, mi lenne az az ötlet, amit mindenképp megvalósítana?

“Ötletből nincs hiány, most talán a legérdekesebb egy eredeti űrsikló lenne, vagy maga a Titanic - kiemelve a habokból.” (Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

“Siklót építenénk, ami a Bécsi úttól felszállítja az embereket (hogy ne kelljen felkaptatni a hegyre).” (Kiscelli Múzeum)

“Felépítenénk a Kapisztrán téren egy haditechnikai parkot!” (Hadtörténeti Intézet és Múzeum)

"A Múzeumkertet ezen az Éjszakán érdemes lenne jobban belakni - fényes, színes ligetek kialakításával a programok egy része "kiköltözhet", az irodalmi, zenei és egyéb produkciók számára a kert sajátos milliőt biztosítana. Ebben az esetben a beléptetést a kertkapuknál kellene megoldani, kígyózhatna a sor a körúton, miközben aki egyszer belép, biztosan nem is akarna már tovább menni. (Édes álom.)" (Magyar Nemzeti Múzeum)

Ha választhatna, akkor milyen szuperhős képességeket használna fel a Múzeumok Éjszakáján?

“Egyszerre több helyen lenni. Vagy láthatatlannak lenni és kihallgatni, hogy hogyan tetszik a tárlat a látogatóknak.” (Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend)

“Supermanként reptetnénk a látogatókat az éjszakai temető felett, foszforeszkáló jelmezben, hogy azok is jól szórakozzanak, akik lentről nézik...” (Kegyeleti Múzeum, Budapest)

“Fáradthatatlanság, gyorsaság és Harry Potter hoppanálási képességei se jönnének rosszul, amikor a különböző helyszínek között kell átjutnunk a tömegen. :O)”  (Magyar Természettudományi Múzeum)

“Szuperhős kérdésben nem vagyok otthon, de aki közelről látja a munkatársakat ezen az Éjszakán, az kétség kívül meg fogja állapítani, hogy egytől egyig szuperhősök: több helyen dolgoznak egy időben, hegyeket emelnek fel és raknak odébb, néha láthatatlanná válnak és úgy rohannak, mint pók a falon...” (Magyar Nemzeti Múzeum)

“Természetesen Watchmené (dr. Manhattanre gondolhatott- szerk.) változnánk, a tereket és a dimenziókat kitágítanánk, hogy még többen elférjenek és akár párhuzamosan több programon is részt tudjanak venni a kedves látogatók.” (Ludwig Múzeum)

“Grabovsky kitartását és nyugalmát.” (Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

“Legalább erre az éjszakára kitágítanám a bejáratot, látogathatóvá tenném a tetőkertet és visszhang nélkülivé változtatnám a zsinagógát.” (Holokauszt Emlékközpont)

“Dr. Zwack-ot hoznánk vissza, hogy személyesen mesélhessen az Unicum receptről, az alkotás folyamatáról, az életéről - napokig hallgatnánk, az biztos.” (Zwack- Budapesti Múzeum és Látogatóközpont)

A meginterjúvolt múzeumoknak köszönjük, hogy a nagy nap előtti hajszában a Muzgora is jutott idejük:

Bélyegmúzeum
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
Gödöllői Királyi Kastély
Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Holokauszt Emlékközpont
Kegyeleti Múzeum
Kiscelli Múzeum
Ludwig Múzeum
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátói Múzeum
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Természettudományi Múzeum
Petőfi Irodalmi Múzeum
Zwack- Budapesti Múzeum és Látogatóközpont

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása