Muzgo

STREET FASHION MÚZEUM - Kiállításmegnyitó

A Kiscelli Múzeumban megrendezett új időszakos kiállítás, a STREET FASHION MÚZEUM - Utcai divat egykor és ma kapcsán június 21-én, csütörtökön ünnepélyes megnyitót tartottak, ahova a Muzgo csapata is hivatalos volt. A tárlatot a templomtérben rendezték be, aminek egyedülálló hangulata tovább növelte az élményt. A megnyitón a szakma és a divatvilág jeles képviselői, továbbá napjaink médiából ismert személyiségei is tiszteletüket tették.

 

Elsőként az intézmény igazgatója, Dr. Rostás Péter köszöntőjét hallgathattuk meg, aki elmondta, hogy céljuk már hosszú évek óta olyan szubkultúrák bemutatása, amelyek máshol nem kaphattak helyet. Az utcai divaton kívül ennek a sorozatnak a részei voltak még a „Két keréken Budapesten – Kerékpár-közlekedéstörténeti kiállítás” és a „Hullámok hátán” elnevezésű tárlat, amely a budapesti evezős kultúrát kívánta megismertetni az érdeklődőkkel. A már két éve készülő STREET FASHION érdekessége, hogy a gyűjtés során az online, webes kultúrát is igyekeztek bevonni, ennek kapcsán tavaly konferenciát is rendeztek, és egy honlapot is létrehoztak.

Dr. Rostás Péter után az EMMI Közgyűjteményi Főosztályvezetője, Dr. Sepseyné Dr. Vígh Anna szólt a megjelentekhez. Elmondta, hogy rendkívül fontos dolognak tartja, hogy a múzeumi világ fokozatosan modernizálódik, beáll az új interaktív trendbe, mert lényeges, hogy a múzeum, és az itt dolgozó muzeológusok úgy szólaltassák meg a gyűjteményeket, hogy azt az átlagember is megértse. Erre tökéletes példa a STREET FASHION. A kiállítás fő üzenete az, hogy az utca divatja mindig is létezett, így megléte nem számít újdonságnak. A múzeum, mint intézmény nem a múltat képviseli, hanem a jelent és a jövőt. Ezzel együtt pedig minden eszköz, sőt az is, amit viselünk potenciális múzeumi tárgy, amire sajnos sokan még nem gondolnak, épp ezért szükséges tudatosítani ezt az emberekben. Csak így érhető el az, hogy a gyűjtés ne álljon meg a 20. századnál, hanem folytatódjon napjainkban is.

Magát a kiállítást hivatalosan Lakatos Márk stylist nyitotta meg, aki az „öltözködés templomaként” jellemezte a STREET FASHION-nak otthont adó helyiséget. Kifejtette, hogy a divat sokkal több, mint maga az öltözködés, hiszen a kor hangulata is tükröződik egy-egy ruhadarabon, emiatt nem csak egyszerű fotók, hanem az elmúlt korok utcái köszönnek vissza a tárlatban. Továbbá hangsúlyozta, hogy a látogatók maguk is itt hagyhatják „nyomukat” egy-egy személyes tárggyal, ruhadarabbal, kiegészítővel, vagy épp egy divatfotóval.

Lakatos Márk után a tárlat kurátora, Simonovics Ildikó köszöntőjében hosszasan méltatta segítő- és munkatársait, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez az egyedülálló kiállítás, aminek célja, hogy 100 év divattörténetét bemutassa. A kiállítás főszponzorának, a FashionDays.hu-nak képviseletében, Szász Judit marketingmenedzser zárta a köszöntők sorát. Tőle a múzeum és az online vásárlói klub több mint egy éves együttműködéséről kaphattunk információkat. A rendezvény lezárásaként pedig a kurátorasszony tárlatvezetésével ismerkedhettünk meg a templomtérben kiállított tárgyakkal, valamint a több mint két éves gyűjtőmunka nehézségeivel.

A STREET FASHION MÚZEUM: Utcai divat egykor és ma megtekinthető 2012. augusztus 21-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

 

 

Péter Réka

Fotók: Villangó-Török Ivett

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása