Muzgo

Az Olimpia nem csak sport!

A mai napon veszi kezdetét a XXX. nyári olimpiai játékok. A házigazda London, immár harmadszorra. A játékok fókuszában a sport áll, de a nagyszabású rendezvényt rengeteg kulturális esemény színesíti. A London 2012 Fesztivál keretében több mint 12 000 programmmal ünnepli a szigetország az Olimpiát. Színházi előadások, koncertek, filmvetítések, divatshow-k, utcai parádék, táncelőadások, gasztronómia érdekességek, a legkülönfélébb művészeti installációk és nem utolsó sorban kiállítások. Az újkori Olimpiák történetében a XX. század elején jelent meg a kultúra iránti igény, hogy a sport mellett a művészek is megmérettessék magukat. Báró Pierre de Coubertin kezdeményezésére az 1912-es stockholmi olimpián került sor az első, Múzsák Panteonjának is nevezett képzőművészeti versenyre. Azóta az Olimpia és a játékok köré szerveződő kulturális programok szorosan összefonódtak..

Az Olimpia tehát nem csak sport. A kijelentéssel annyiban lehet vitatkozni, hogy a kíérső programokból hozzánk kevés jut el, de köszönhetően az internetnek és a közösségi médiának talán mi is közelebbről tudjuk figyelni a kulturális eseményeket és akár még a passzív szerepkörből is kiléphetünk egy-egy pillanat erejéig. Az ötkarikás játékok a világ többi részének csak két hét, míg Londonnak csak a tűzijáték, hiszen azt megelőzően is, több mint négy éven át folyamatosan az életük részét képezte. A kulturális események sem csak a sportjátékok időtartamára korlátozódtak. A World Shakespeare Festival programjai már április 23-a óta zajlanak, tavaly a játékokra készülve mutatta be a Tate a gyerekrajzokból hegesztett animációs filmjét, valamint még 2005-ben a  a 40 Artists, 40 Days című tárlattal támogatta az Olimpia megrendezésének ügyét.

Végignézve a London 2012 Fesztival programját, a művészet jelentős hagsúlyt kap, összen 172 eseményen vehetnek részt az érdeklődők. Készülve 2016-ra, amikor Rio de Janiero rendezi az ötkarikás játékokat, Brazília is megszállta London utcáit. Az ország a legjelentősebb kortárs művészeit vonultatja fel, többek között a híres vizuális művészt Laura Limát vagy a szakácsokból és művészekből álló Brazilian Kitchent. A Frieze Foundation Kelet-London köztereit dobja fel a világ különböző pontjáról származó kortárs művészek munkáival. Az utcák mellett a galériák sem kongnak majd az ürességtől: a híres kínai művész Ai Wei Wei műveit, egy Yoko Ono kiállítást, a kortárs nyugat-afrikai művészek alkotásait, de természetesen az angol alkotók műveit is megcsodálhatja a nagyérdemű..

A galériák mellett a múzeumok is igyekeznek kihasználni a lehetőséget és többek között a játékokhoz kapcsolódó tárlatokkal becsalogatni a látogatókat. Nézzünk pár példát! A British Museumban a dobogósok medáljai mellett az ókori játékok történetével ismerkedhetünk meg az intézmény gazdag gyűjteményénék segítségével. Ezek közül is kiemelkedik a híres Diszkoszvető és a kínai művész, Sui Jianguo által újraértelmezett változata. A British Múzeumban az Olimpia alatt látogatható legjelentősebb kiállítása nem a játékokhoz, hanem Shakespearehez kapcsolódik: Shakespeare: Staging the World címmel Londont ismerhetjük meg a híres költő szemén keresztül. A Tate Britain a játékokra készült plakátokból állított össze egy tárlatot. A Science Museum annak a kérdésnek ment utána, hogy a technológia hogyan segíti az atlétákat teljesítményük fokozásában: a műlábaktól kezdve, az eszközök designján át a legmodernebb kütyükig. Természetesen a többi londoni és angliai múzeum is a legkülönfélébb kiállítássokkal készült a játékokra..

Összhangban a londoni Olimpia egyik üzenetével - a fiataloknak szól - az angliai múzeumok legérdekesebb projektje a Stories of the World, aminek keretében gimnazistákat, egyetemistákat vontak be a múzeumi munkába. A Museum, Libraires and Archive Council (MLA) szervezésében, több mint 1500 résztvevő segítségével 40 kiállítást és a gyűjteményhez kapcsolódó eseményt szerveztek szakemberekkel együttműködve. A fiatal önkéntesek részt vettek a kiállítás tematikájának kialakításában, a marketing, promóciós feladatokban, a design megtervezésében, tehát a kezdetektől egy egész kiállítás megalkotásában. A legfontosabb feladatuk, hogy friss nézőpontból értelmezzék újra a múzeumok gyűjteményét. 50 múzeum dolgozott össze, ami a legnagyobb olyan múzeumi projektté teszi, ahol a nagyközönség is beleszólhatott az intézmények programjaiba. A résztvevők beszámolójából egyértelműen a lelkesedés tűnik ki.

Az ötkarikás játékok egyik fontos hagyománya, hogy az Olimpiai láng körbejárja a világot. Ilyenkor általában a sajtó arra kíváncsi, mely híres ember futott pár méteren keresztül a fáklyával. Itt most nem arról rántjuk le a leplet, hogy ki, hanem hol! A láng hosszú útja során érintette például az Imperial War Museum-ot, Potteries Museum-ot, a Robert Burns Birthplace Museum-ot. Magának a fályának is van múzeumi vonatkozása, hiszen az alakja a Design Museum legjobb designjáért járó díjat jelentette a tervezőknek.

Végignézve a rengeteg programon, amit az Olimpia kínál, igazán sajnálhatjuk, hogy nem vagyunk most Londonban. Elmondhatjuk azt is, hogy a legtöbb múzeum készült az egyhamar vissza nem térő eseményre, mert ha nem is mindenhol az ötkarikás játékoké a főszerep, érdekes és látványos tárlatokat báhol találhatunk. A London 2012 Fesztiválon a britt kultúra sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint bármi más. Egy-két kiállítást és a kötelezőnek mondható “az Olimpia története” című tárlatot leszámítva az Olimpia is csak nyomokban fordul elő. Persze ezen nem kell meglepődni, mert az ötkarikás játékok egy kiváló imázsépítő lehetőség (Pekingből Beijing), így érthető, hogy Shakespeare, Anglia története és művészete előtérbe kerül.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása