Muzgo

Megérkeztek Orbán Balázs 150 éves fotográfiái!

Eredeti Orbán-fotográfiák érkeztek a Magyar Nemzeti Múzeumba. Az intézmény úttörő munkát végzett, ugyanis ez az első olyan eset, hogy egy romániai levéltár magyar intézménynek kölcsönözzön.

Tegnap, augusztus 14-én mutatta be Csorba László főigazgató és Lengyel Beatrix főosztályvezető a Megismételt pillanat – Fekete Zsolt fotográfiái Orbán Balázs és Veress Ferenc nyomában (korábbi cikkünk) című kiállításon Orbán Balázs báró, író, néprajzi gyűjtő eredeti fényképfelvételeit. A Román Állami Levéltár Maros megyei Fiókjában, Marosvásárhelyen található Orbán Balázs gyűjtemény darabjai ezzel a kiállítással debütálnak a világ közönsége előtt.

Az eredeti képek kölcsönzése kulturális diplomáciai sikerként könyvelhető el, mert romániai levéltárból eddig nem történt hazánk felé ilyen jellegű tranzakció. Csorba László és Lengyel Beatrix elmondása szerint a román fél nagyon készségesen állt rendelkezésre a kölcsönzés szervezésében. Az Orbán-képek ügyét László Márton, marosvásárhelyi levéltáros is segítette. Egyetlen számottevő akadályt valójában csak az adminisztráció jelentett. A szokásos nemzetközi műtárgykölcsönzési akciókhoz hasonlóan, ebben az esetben is előírták biztosítás kötését az ország területét elhagyó műtárgyakra, de a levéltári anyagok biztosítási értékének felbecslésére speciális szakértőt kellett találni. A március elején elindult hivatalos procedúrát igen lassította az a román közigazgatási fenomén, hogy míg a levéltárak terebélyes hierarchiája a belügyminisztérium alá tartozik, addig a műtárgyak külföldre vitelében a kulturális minisztérium az illetékes. Így hát nem csoda, hogy az adminisztrációs iratanyag jóval nagyobb csomagban érkezett, mint a szakszerűen becsomagolt műtárgyak. De végre itt vannak!
mnm0814.jpg Foto: MNM

Orbán Balázs Székelyföld leírása I-II. (1868) [egészében olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisában] közel 180 képet tartalmaz, amelyeket a rajzolók és metszők bizonyosan a szerző eredeti fotográfiái alapján készítettek (ebben az időben még technikailag nem lehetett fényképet nyomtatásban közölni). A tárlaton körülbelül ezek harmada látható, melyek Fekete Zsolt fotóművész válogatásához igazodnak. A kortárs alkotó ezeket választotta ki, hogy másfél évszázaddal később megismételje a felvételeket. Ezekhez kapcsolódik a tárlat újonnan megnyitott szakasza. Ebben a teremben nagyjából a Székelyföld leírása kötetek felépítését követő sorrendben kerültek ki az eredeti albuminképek, metszetek és grafikák. Mint fentebb említettem, ezeket az eredeti példányokat eddig még soha nem látta a szélesebb közönség. Néhány darab megjelent ugyan publikálva, de Orbán Balázs munkásságát korábban csak Erdélyi Lajos marosvásárhelyi fotóművész (1929–) kezdte feltárni a hetvenes évek elején (Székelyföld képekben, 1971.), majd a kilencvenes években rendezte sajtó alá a báró levéltári hagyatékát (Orbán Balázs összes fényképe a Székelyföldről, 1993.).

A terem közepén felállított hat tároló anyaga amellett, hogy művelődéstörténeti értéket hordoz, további technikatörténeti kitekintést is nyújt: a 19. század közepének nyomdai technikájával ismerkedhetünk meg. Ennek a megértéséhez Gadányi György gyűjteményéből kölcsönzött tárgyakkal egészül ki a kiállítás. Kiváló példa erre Székelyföld leírása I. kötetében található udvarhelyszéki népviseletet bemutató metszet, amely több albuminpozitívból lett összemásolva.

Udvarhelyszéki népviselet.

Az eredeti képek értékét növelik azok a szerkesztői megjegyzések és kommentárok, melyeket nem egyszer a képekre is rárajzoltak, nem csupán megjegyzésként a margóra vagy a hátlapra írtak. Az így kapott információk segítségével belecsöppenhetünk a kötetek szerkesztésének folyamatába.

A kiállítást szeptember 23-ig lehet megtekinteni. A Magyar Nemzeti Múzeum honlapján olvasható felhívás szerint, aki a kiállításra augusztus 1. előtt váltott jegyét megtartotta, az új belépő megváltása nélkül tekintheti meg ismét a kiegészült tárlatot.

Órás Tamás

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása