Muzgo

Befolyásos, gazdag, nő és egy múzeum igazgatói székében ül. Lehetséges?

A Forbes összeállított egy listát a világ 100 legbefolyásosabb nőjéről. Az első három helyet - nem túl meglepő módon - három politikus asszony, Angela Merkel, Hillary Clinton és Dilma Rousseff foglalja el. A politikusok, médiaszereplők és vállalkozók mellett két múzeumi szférához köthető nő is felkerült a listára, Alice Walton és Sheikha Mayassa Al Thani. Ki gondolná, hogy egy múzeumból a legbefolyásosabbak közé lehet kerülni? Senki. Természetesen az imént említett két hölgy már korábban is rendelkezett vagyonnal - illetve befolyással - amit most a kulturális projektekben kamatoztatnak.

186x282.jpgAlice Walton a Wal-Mart vagyon örököse, milliárdos és a Crystal Bridges Museum of American Art alapítója és elnöke. Több Forbes-listán is szerepel, a legbefolyásosabb nők között most a 43. helyen áll (az USA milliárdosai között az előkelő 9. ). Waltont már gyerekkorában is érdekelte a művészet és maga is hozzájárul a múzeum kollekciójának gyarapításához. A Crystal Bridges az amerikához köthető művészek munkáit gyűjti a gyarmati időktől kezdve a kortársig. A múzeumnak egyébként az épülete és a környéke is gyönyörű, érdemes képeket nézni róla, illetve - ha valaki van olyan szerencsés, hogy arra jár - meglátogatni az arkansasi Betonville-ben. 

186x282 (1).jpgSheikha Mayassa Al Thani a qatari emír 14. gyermeke, elnöke a Qatar múzeumait tömörítő szervezetnek (Qatar Museums Authority - QMA) és a Dohai Film Intézetnek (Doha Film Institute), és mindössze 29 éves. Wikipédia oldala szerint ő a művészeti világ legbefolyásosabb nője, a Forbes listáján a 100. helyen szerepel. A QMA feladata nagyon sokrétegű, felel a qatari múzeumépítésekért, fejlesztésekért és a már létrejött múzeumok koordinálásáért és menedzseléséért. Emellett feltárják és őrzik a régészeti értékeket, különböző rendezvényeket tartanak és szponzorálnak, mind helyi, mind pedig nemzetközi szinten.   A szervezetnek az alábbi múzeumok a tagjai: Museum of Islamic artMathaf: Arab Museum of Modern ArtQatar National MuseumOrientalist Museum.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása