Muzgo

Copyright probléma

Miről híres a Sixtusi kápolna? Természetesen arról,hogy Dan Brown Angyalok és Démonok című könyvének egyik fontos helyszíne és amiről Dan Brown ír, az valamilyen rejtélyes okból kifolyólag híres lesz. Elég csak a DaVinci Kódra és a Louvre gondolni. Ugye. Persze a hírnév azzal párosul, hogy vonzza a turistákat. A Vatikán egyik leglátogatottabb része a Sixtusi-kápolna, ahova nem lehet elég korán érkezni, mert mindig tömve van emberekkel. Így senki sem tudja nyugodtan élvezni Michelangelo freskóit és átérezni a hely jelentőségét, hogy itt bizony rendszeresen öregemberek vitatkoznak a nyugdíjról.

Így nagyon örülünk, hogy a Vatikáni Múzeum úgy döntött, hogy az egész Sixtus-i kápolnát elérhetővé teszi az interneten, teljes pompájában. A terem közepén állva kedvünkre forgathatjuk a kamerát bármely irányba vagy ráközelíthetünk a képekre. A hangulatot kellemes mély hangú gregorián énekesek kántálása is színesíti. A tökéletes összhangot csak "lábunk" alatt, a padlón elhelyezett hatalmas copyright pecsét zavarja össze. Mint a munkahelyen a hűtőben rá van írva a szendvicsekre: a Sixtusi-kápolna a Vatikáni Múzeum tulajdona, nem eheti meg más csak a Vatikán. Képzavar.

Persze amellett, hogy én csak feltételezni tudom, hogy az autentikusságot rombolja, mert nem jártam a Sixtusi-kápolnában, felmerül a kérdés miért kell egy copyright pecsét a terem közepére? Vajon VI. Sixtus gondolta azt, hogy fontos a pápai reprezentációja szempontjából? Vagy a felújítás során gondolta úgy az egyházfő, hogy egy kínai turista se fotózhat a Sixtusi-kápolnában a jogdíjak megfizetése nélkül? ??? Profit.

Persze sokkal valószínűbb, hogy csak a virtuális kápolnában létezik a pecsét.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása