Muzgo

Keddi nagyvilági sokadalom

  • Újabb vita az Elgin-márványokról! A British Museum tagadja, hogy örökre visszaszolgáltatná az athéni Parthenonról származó híres Elgin-márványokat Görögországba, csupán egy rövidtávú kölcsön erejéig juthatnának haza a töredékek. Ám a 2009-ben felavatott Acropolis Museumban kialakítottak egy részt a vitatott gyűjteménynek és a múzeum igazgatója is a műtárgyak visszaszolgáltatását javasolta a British Museumnak. A márványszobrokat Lord Elgin szállíttatta el Athénból Angliába, Koppenhágába és Párizsba, miután az Ottomán Birodalom elfoglalta Görögországot. A frízek a világörökség részei, így az angolok szerint sokkal elérhetőbbek a látogatók számára Angliában, mint Athénban, ezért nem kívánják végleg visszaszolgáltatni eredeti helyükre. A vita valószínűleg soha nem ér véget, hiszen kompromisszumot nem igazán tud kötni a két fél.
  • Tovább folyik a gyűjtés a Tesla Múzeumért! Tesla Wardenclyffe laboratóriumát szeretnék védett épületté és múzeummá alakítani, ám ehhez meg kell venni az épületet.  45 nap alatt több mint 1 millió $ gyűlt össze, a kitűzött összeg pedig 1.6 millió $, amire még 37 napjuk van, így valószínűleg sikeres lesz az adománygyűjtés. Az eredményesség legfőbb okát magában az internetben látják.
  • A postán veszett el egy Rembrandt rézkarc másolata! Egy norvég galéria, hogy spóroljon a futáron és a biztosítási díjon, postán adatott fel egy 1658-ban készített Rembrandt másolatot, ám mikor a csomagot át akarták venni, nem volt sehol. A rézkarc értéke eléri a 8600 $-t. A galéria tanult a hibájából és többé nem küld(et) postán keresztül műtárgyakat.
  • Furcsa állatok egyenesen a raktárból. Nyolclábú kölyökkutya, sérült zsiráf koponya és még sok ehhez hasonló állati maradvány kerül kiállításra a londoni Grant Museum of Zoology új kiállításán, amely az It Came from the Stores címet viseli. Az állatokat a University College London oktatási célokra szokta felhasználni, ám az ilyen tárlatokat, melyek anyaga általában el van zárva a külvilágtól, mindig nagy érdeklődés övezi.  
  • Költöznie kell a telefonmúzeumnak. A houstoni Doc Porter Museum of Telephone History-nak ki kell költöznie jelenlegi helyéről, mert az épület tulajdonosa eladja az egész épületet. A város polgármestere megígérte, hogy minél előbb új helyet talál a gyűjteménynek, így nem kell sokáig bezárnia. A múzeum anyagait kizárólag vezetékes telefonok alkotják, egy mobiltelefont sem gyűjtöttek be.
  • Önkéntes segítőket keresett a Virginia Living Museum. Az elmúlt napok esőzései következtében szombaton áttört a víz a múzeum zsilipjein és elárasztotta az épület alsó szintjét. Az ott lévő állatok nem sérültek meg, ám a múzeumot be kellett zárni és most takarításra keresnek önkénteseket. Ezen a nyáron már másodszor önti el a víz az épületet, ilyen az intézmény 40 éves fennállása alatt még nem volt.
  • Soha ne menj éhesen egy múzeumba! A sorban állás és a tömeg, vagy éppen a festményeken lévő gusztusos gyümölcsök nem igazán segítenek ilyenkor, ám néhány múzeumban éppen, hogy az étel van a középpontban! Vegyük például a szeptemberben nyíló fagyi múzeumot Emilia Romagnaban vagy a német kolbászmúzeumot. A világ minden táján van ehhez hasonló, az adott ország étkezési kultúrájára jellemző múzeum, ami egy igazi világjáró számára kihagyhatatlan esztétikai és gasztronómiai élmény!  
--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása