Muzgo

KÖN: mivel készülnek a fővárosi múzeumok?

530180_10150982412546109_899883203_n.jpgMár mi is írtunk itt a Muzgo-n arról, hogy szeptember 15-én és 16-án kerülnek megrendezésre az egész országban a Kulturális Örökség Napjai. Rengeteg színes és ingyenes program várja az érdeklődőket, remek alkalom kínálkozik sok olyan épület megtekintésére, amelyek csak a KÖN alatt látogathatók. Az Örökségnapok honlapján részletes kereső segítségével tájékozódhatunk a programok között, helyszín, tematika és épülettípus szerint is szűrhetjük a találatokat. A helynévmutató és kereső itt található.

Ebből az alkalomból a múzeumok is készülnek programokkal, összeszedtük nektek, hogy mivel találkozhattok a budapesti muzeális intézményekben, most elsősorban az épületeikhez és nem a kiállításaikhoz kapcsolódva.

  • A HM Hadtörténet Intézet és Múzeum a végvári korszak emlékeivel ismerteti meg az érdeklődőket egy séta keretében 10 és 14 órai kezdettel, az épületben pedig az egyébként zárva tartó Márvány termet lehet megtekinteni, Vágó Pál festményeivel.

  • Tárlatvezetés várja a látogatókat a Budapesti Történeti Múzeumban a Buda középkori királyi várpalotája c. kiállításban és a reneszánsz kertben, a palotaszinten szombaton 11 és vasárnap 15 órakor.

  • A II. kerületi Műterem Galéria művészeti sétára invitálja látogatóit 15-én 16 órakor, melynek során az épület kerül bemutatásra.

  • Az Óbudai Múzeum is sétákat szervez a kiállításai mellett, rögtön négy félét is. A következők közül választhatnak az érdeklődők: Középkori séta (15-én 14 óra), Kiskocsmák séta (15-én 17 óra), Ismerkedés a középkori Óbudával gyerekeknek és családoknak (16-án 10 óra), Ismerkedés a barokk kori Óbudával gyerekeknek és családoknak (16-án 14 óra).

  • Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park színes programokkal készül: bemutatják a Herkules villát és a Múzeum új élményelemeit, valamint restaurátor bemutatót is láthatnak az érdeklődők.

  • Az Újpesti Lepkemúzeum (magánmúzeum, Juhász György gyűjteménye) óránként induló tárlatvezetéssel várja a lepkék és egyéb ízeltlábúak iránt lelkesedőket.

  • Aki még nem látta, most ellátogathat a Földalatti Vasúti Múzeumba is, amely a Deák téren található, a földalatti egy ma már forgalomban nem használt szakaszán.

  • A Petőfi Irodalmi Múzeum vendégei a múzeumnak otthont adó Károlyi-palotával ismerkedhetnek két séta alkalmával, 16-án 10 és 15 órai kezdettel.

  • Az Igazságügyi Palota történetét hallhatják azok, akik hétvégén a Néprajzi Múzeumba látogatnak szombaton és vasárnap 10 órakor.

  • A BTM- Budapest Galéria Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának kiállításával várja vendégeit.

  • A Magyar Nemzeti Bankban nem csak a Látogatóközpontot lehet megtekinteni, hanem 20 percenként induló épületsétával készülnek, melynek során többek között a jegybank elnökének dolgozószobájába is betekinthetnek az érdeklődők.

  • Szintén épületveztéssel várja a Postás Múzeumi és Művelődési Alapítvány székháza, a Benczúr Ház - amelybe a Postamúzeum is költözött - a látogatóit mindkét nap 15, 16, 17 és 18 órakor.

  • A Bélyegmúzeumban mindkét nap folyamatosan induló vezetéssel tekinthető meg a múzeum kiállítása és épülete, valamint Szent István alakja a bélyegen címmel is indul vezetés szombaton és vasárnap 11 és 14 órai kezdettel.

  • Szintén vezetett séták során ismerhetik meg a Könyves Kálmán körútra látogatók az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szecessziós épületét minden páros órában 10-16 között, valamint tematikus tárlatvezetés indul Tanévkezdés másként. Tematikus tárlatvezetések az Orbis Pictus - szemléltetés az iskolában című kiállításban címmel 10:30, 12:30, 14:30 és 16:30-kor.  

  • Meghosszabbított nyitvatartással, tárlatvezetésekkel és érdekes programokkal készül a Rendőrmúzeum. Lovaskörlet megtekintése címmel séta indul 15-én 16-tól 21 óráig óránként, ezen kívül reggel 8-tól bűnmegelőzési teszt, múzeumi totó, tenyérlenyomatvétel, alkoholszonda kipróbálása konyakos meggy elfogyasztását követően, lézerpisztolylövészet várja a játékos kedvűeket.

  • Szeptember 23-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Örökségvédelmi Központ közös kiállítása, amely szakrális emlékek elmúlt öt év során megmentett tárgyanyagából válogat. Ezen kívül kerekasztalbeszélgetés (15-én 16 óra) és 100 perces épülettörténeti tárlatvezetés várja az érdeklődőket (mindkét nap 10:30 és 15 óra). Továbbá 16-án 15 órakor előadás lesz a Megismételt pillanat című kiállításhoz kapcsolódva.

  • Ingyenesen látogatható az Iparművészeti Múzeum állandó kiállítása, valamint Lechner, a templomépítő című kamarakiállításuk, 16-án pedig két rendhagyó tárlatvezetéssel készülnek. 11 órakor Dr. Péteri Éva irodalomtörténész A viktoriánusok: felelősségérzet, munka és siker címmel tart tárlatvezetést Művészet mindenkinek című kiállításunkban, 14 órakor pedig Ritoók Pál művészettörténész mesél az érdeklődőknek az Art deco és modernizmus című kiállításban.

  • Mindkét nap délelőtt 11 órakor vezetés indul a Csonka János Emlékmúzeumban, ahol a látogatók megismerhetik Csonka egykori gépműhelyét.

  • Szeptember 14-én időszaki kiállítás nyílik a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban, 15-én és 16-án 11 órakor pedig tárlatvezetéssel egybekötött beszélgetésre invitálják az érdeklődőket. Sok színes program lesz még ezen kívül: filmvetítés szombaton 19 órakor, zongorakoncert 17 órakor.

  • A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tatai utcai raktárépületében egy múzeumi séta keretében megtekinthetőek a gépjármű raktárban tárolt és restaurálásra váró autóritkaságok, sőt felújítási tippeket is lehet adni a restaurátoroknak, muzeológusoknak. A vezetések óránként indulnak.

  • A Magyar Mezőgazdasági Múzeum csak 15-én szombaton, 10-11 és 12-13 óra között várja látogatóit. Ekkor a látogatók egy séta keretében megismerkedhetnek a Vajdahunyadvár történetével.

  • Egy igazán különleges program: autóbuszos városnézés várja 16. kerületi Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteménybe látogatókat. 15-én 10 órakor indul a 3 órás túra, előzetes jelentkezés szükséges.

  • A 17. kerületi Csekovszky Gyűjtemény tárlatlátogatással és filmvetítéssel készül a szombati napra.

  • A 20. kerületi Pesterzsébeti Múzeum helytörténeti kiállításaival várja 106 éves különleges épületében a látogatókat, valamint megtekinthetők található Rátkay-Átlók Galéria és Gaál Imre Galéria kiállításai is.

  • Mindkét nap 16 órától hangverseny lesz a Nagytétényi Kastélyban.


Öhler Katalin

(Kép forrása)

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása