Muzgo

A képes sajtó száz éve

orszag_tukre.JPGHol láthatta a 19. század embere ország-világ korábban csak hallomásból ismert dolgait? Internet híján természetesen az újságokban! Ezt mutatja be A Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködéséből született, Az Ország Tükre - A képes sajtó Magyarországon 1780-1880 című, szeptember 20-a óta látogatható kiállítás.

A kiállítótérbe lépve rögtön megtudhatjuk, mi is az a képes sajtó, milyen korszakok és típusok jellemzőek rá. A tárlat címét is egy ilyen sajtóorgánum, Az Ország Tükre adja, amit 1865 és 1884 között olvashattak a kortársak. Ebben a teremben egy idővonal is látható a falra festve, amelyen a különböző folyóiratok vannak megjelenési idejük szerint elhelyezve.
A következő egység “a szerkesztőtől az olvasóig” mutatja be a lapok életét. Olvashatunk itt a technikai fejlődésről és a sajtóképek üzletéről is. A szerkesztőket ábrázoló metszetek alatti tárgyfeliratokon információkat kapunk az életútjukról is. Itt már az eddig domináló falra helyezett metszetek és vitrinekben látható - és olvasható - nyitott kiadványok mellett különböző tárgyakkal is találkozik a látogató, például rézmetsző eszközökkel, litográfiai sajtógéppel és a kiállítás egyik legjobbnak mondható elemével, egy szerkesztőségi enteriőrrel. Utóbbiban egy nagy, korabeli íróasztal kapja a főszerepet, de még sétapálcákat is elhelyeztek a mellette álló fogason.
Innen továbblépve a képes sajtóban megjelenő különböző témákról találunk információkat és ábrázolásokat több termen keresztül. A divat, színház, művészet, nemzeti pantheon (Széchenyi, Petőfi, Kazinczy), történelem, népélet és honismeret kaptak külön egységet, valamint a kiállítás végén a metszetektől eljutunk a fotóig, mint illuszrációig. Minden téma jelentőségéről hosszú felirat tájékoztat, metszeteket és nyitott kiadványokat találhatunk hozzájuk. Sok esetben plusz információkkal szolgálnak a tárgyfeliratok is, a színházi előadások képeinél például olvashatunk magáról az előadásról vagy egy-egy színészről is. A képi források mellett mellszobrot és festményeket is elhelyeztek.


675.jpg

A tárlaton gondoltak a gyerekekre is, az egyik sarokban egy asztal körül színezhetnek ki korabeli divatképeket. A felnőttek is megpihenhetnek a kihelyezett babzsákokon, közben pedig képes újságok másolatait olvashatják olvasókereten, illetve belepillanthatnak a kiállítás vezetőjébe, ami egyébként a múzeum boltjában - véleményem szerint baráti áron - megvásárolható.

A kiállítás logikusan van felépítve és nagyon esztétikus  a megjelenése, a színek (sárga falak, falfestések - például vörös függöny, a tárlat végén pedig egy kamera) és a régimódi tárlók is harmonizálnak a témával, megidézik a bemutatott korszakot. A feliratok magyar és angol nyelven is olvashatóak, a múzeum nem is engedhetné meg magának (bár szerintem szinte egyik múzeum sem), hogy csak magyarul jelenítse meg a szövegeket, mert - turisták által sűrűn látogatott helyen lévén - sok külföldi nézi meg a kiállításokat. Az már más kérdés, hogy számukra Az Ország Tükre és a magyar sajtó kevésbé bír jelentéssel, tapasztalataim szerint nem is töltenek sok időt az “információszerzéssel”, inkább a képeket nézik.
Az nem róható fel a tárlat készítőinek, hogy a bemutatott források legnagyobb arányban metszetek, illetve nyitva elhelyezett sajtóorgánumok, hiszen ezt a téma adja. Szövegből/feliratból azonban túl sok van, szinte képtelenség mindent elolvasni (és megérteni), mert akkor hosszú órákat kéne ácsorogva eltölteni a kiállításban, ami egy időszaki tárlat esetében nem szokványos és nem is feltétlenül várható el a látogatótól. Persze ízlések és pofonok, nem kell mindent részletesen megnézni. A technikai eszközök hiányoznak a tárlatból, esetleg az információk egy részét lehetett volna hallgathatóvá vagy érintőképernyőn nézhetővé tenni, és a képek egy részét vetíteni. Így nem érezne senki bűntudatot, ha nem nézett meg/olvasott el mindent alaposan.

Összességében Az Ország Tükre egy logikusan felépített, hangulatában kellemes és nagyon informatív kiállítás, ami a sajtóval foglalkozók, illetve az ez iránt érdeklődők számára hasznosítható tudást is ad. A téma iránt kevésbé elkötelezettek számára pedig vannak szép és érdekes képek, egy, a Várban tett séta során érdemes ide is betérni. Erre 2013. január 20-ig van lehetőség.

 

Öhler Katalin

 (Képek: BTM)

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása